Domowa pizza z białym sosem i grzybami. Ma szansę zdetronizować twoją ulubioną

Pizzę zwykle jecie z sosem pomidorowym? Pora to zmienić. Ta z białym sosem smakuje bosko, a jeśli jeszcze dodacie do niej boczniaki, to z pewnością trafi na wasze pizzowe podium. Łapcie składniki, nagrzewajcie piekarnik i do dzieła!

Pizza z białym sosem i grzybami - przepis 

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 g suchych drożdży
  • 350 g wody
  • 15 g soli morskiej

 Na wierzch:

  • opakowanie mascarpone
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • kawałek parmezanu
  • kawałek gorgonzoli dolce
  • 200 g boczniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy tak, by było gładkie. Dzielimy na trzy lub cztery kulki i chowamy do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie zabieramy się za pizzę. Śmietanę mieszamy z mascarpone. Boczniaki rwiemy na kawałki, a czosnek kroimy w plasterki. Kulkę ciasta pizzowego rozciągamy rękami. Na wierzchu układamy składniki: mascarpone ze śmietaną, czosnek i grzyby. Wszystko posypujemy parmezanem.

Wkładamy do pieca nagrzanego z blachą do maksymalnej temperatury w trybie góra-dół. Pieczemy od 5 do 10 minut w zależności od temperatury. Na koniec posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA