Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
REKLAMA
MATERIAŁ ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU
Dynia to nie tylko zupa i placki. Zrobiliśmy z niej sos, który smakuje jak spełnione marzenie, a to za sprawą dwóch trochę nieoczywistych dodatków. Kto by pomyślał, że dynia tak świetnie połączy się z sokiem pomarańczowym i imbirem? Do tego jeszcze tylko kurczak i makaron, i voila! Pyszny obiad gotowy.
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym z sokiem pomarańczowym i imbirem
Składniki:
REKLAMA
filet z piersi kurczaka,
dynia piżmowa,
2-3 gałązki świeżego tymianku (lub łyżka suszonego),
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy,
kilka kawałków imbiru,
ok. 350 ml słodkiej śmietanki,
cebula,
bulion warzywny,
2-3 ząbki czosnku,
słodka i ostra papryka,
sól i pieprz do smaku,
zioła prowansalskie,
makaron (mogą być kokardki).
Sposób wykonania:
Kurczaka pokrój i oprósz przyprawami. Dynię upiecz w piekarniku, po upieczeniu miąższ odkrój od skórki.
Na patelni podsmaż kurczaka na odrobinie oleju, następnie zdejmij i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek, imbir i dolej śmietankę oraz sok z pomarańczy.
Następnie dołóż miąższ z dyni i poczekaj, aż nabierze temperatury i utworzy sos. Dodaj kurczaka, tymianek i duś na wolnym ogniu. W tym czasie dopraw przyprawami.
Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu trochę wody spod gotowania makaronu. Dodaj bulion warzywny i duś na wolnym ogniu, aż się rozpuści. Wtedy dorzuć makaron i wymieszaj. Możesz podawać z pokruszonym serem i świeżymi ziołami.