Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Dynia to nie tylko zupa i placki. Zrobiliśmy z niej sos, który smakuje jak spełnione marzenie, a to za sprawą dwóch trochę nieoczywistych dodatków. Kto by pomyślał, że dynia tak świetnie połączy się z sokiem pomarańczowym i imbirem? Do tego jeszcze tylko kurczak i makaron, i voila! Pyszny obiad gotowy.

Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym z sokiem pomarańczowym i imbirem

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka,
  • dynia piżmowa,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (lub łyżka suszonego),
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy,
  • kilka kawałków imbiru,
  • ok. 350 ml słodkiej śmietanki,
  • cebula,
  • bulion warzywny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie,
  • makaron (mogą być kokardki).

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka pokrój i oprósz przyprawami. Dynię upiecz w piekarniku, po upieczeniu miąższ odkrój od skórki.
  2. Na patelni podsmaż kurczaka na odrobinie oleju, następnie zdejmij i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek, imbir i dolej śmietankę oraz sok z pomarańczy.
  3. Następnie dołóż miąższ z dyni i poczekaj, aż nabierze temperatury i utworzy sos. Dodaj kurczaka, tymianek i duś na wolnym ogniu. W tym czasie dopraw przyprawami.
  4. Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu trochę wody spod gotowania makaronu. Dodaj bulion warzywny i duś na wolnym ogniu, aż się rozpuści. Wtedy dorzuć makaron i wymieszaj. Możesz podawać z pokruszonym serem i świeżymi ziołami.
Więcej o: