Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Przepisów na obiad z kurczakiem jest mnóstwo, jednak ten zmiata inne z planszy. Wystarczy filet, trochę grzybków, fasola, cebula i bulion warzywny. Nie zapominajmy oczywiście o makaronie! Taki obiad zasługuje na oklaski.

Makaron z kurczakiem i grzybami w kremowym sosie

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
  • makaron penne lub tagliatelle,
  • ok. 400 g pieczarek lub boczniaków,
  • 1 duży por,
  • papryka,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka białej albo czerwonej fasoli,
  • śmietanka 30 proc.,
  • kostka serka topionego, kawałek sera brie,
  • koperek do dekoracji,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • suszony tymianek albo rozmaryn,
  • kilka kaparów,
  • bulion warzywny.

Makaron z kurczakiem i grzybami w kremowym sosie. Sposób wykonania:

  1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj i odstaw, by mięso się zamarynowało. Następnie podsmaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W tym samym czasie zagotuj wodę na makaron.
  2. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój także por i obie cebule oraz paprykę. Czosnek posiekaj, a fasolę odsącz z zalewy.
  3. Por i cebulę zeszklij na patelni i dodaj grzyby. Gdy się zarumienią, dorzuć paprykę oraz czosnek.
  4. Zrób sos. Na patelnię wlej śmietankę, dodaj kurczaka i fasolę. Dorzuć ser i wymieszaj. Dodaj bulion warzywny i podgrzewaj sos, aż się zredukuje.
  5. Na koniec dodaj ugotowany makaron. Dopraw do smaku i wymieszaj. Do dekoracji dodaj kilka kaparów - świetnie podkręcą smak.
Więcej o: