Chłodnik to jeden z symboli lata. Kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni, nic tak dobrze nie chłodzi i nie orzeźwia, jak ta zupa. Podrzucamy wam przepis na chłodnik z ogórka, ale z nietypowym twistem - dodaliśmy do niego też awokado. Łapcie!
Galette to rodzaj rustykalnej tarty. Piecze się ją bez formy, nie jest więc idealnie okrągła. To tylko nadaje jej uroku, bo wygląda jeszcze bardziej swojsko. A jak smakuje! Dodajcie do niej sezonowe owoce, a poczujecie się jak w bajce. My polecamy wam galette z truskawkami.
Serniki wielu osobom kojarzą się ze świętami, my jednak udowodnimy wam, że równie dobrze radzą sobie latem. Mamy dla was dwie propozycje - sernik na zimno z malinami i białą czekoladą (uśmiechamy się już na samą myśl) oraz wakacyjną wariację na temat słynnego koktajlu. Łapcie!
Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.
W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj. Obowiązkowo!