Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem mascarpone

Chyba naprawdę mało kto nie lubi szarlotki. A jeśli można zrobić ją w nieco ponad pół godziny? Chyba nie trzeba was więcej namawiać.

Przepis na ekspresową szarlotkę z kremem waniliowym

Składniki na sześć porcji:

  • 4-5 twardych jabłek, np. golden delicious,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 szczypty soli,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 50 g masła,
  • 100 g herbatników,
  • 50 g cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz i pokrój w drobniejsze kawałki. Wymieszaj z cynamonem, szczyptą soli i cukrem.

Przygotuj kruszonkę. Rozkrusz herbatniki, wymieszaj z cukrem, rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. W naczyniu do szarlotki rozsyp połowę kruszonki, na wierzch rozłóż jabłka, a te posyp resztą kruszonki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

W tym czasie przygotuj krem. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i ziarnami z laski wanilii. Wstaw do lodówki. Gotową szarlotkę podawaj z kremem waniliowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA