Placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów. Wciąż nie udało się dojść do porozumenia, czy lepsze są te z cukrem czy może jednak wytrawne, ze śmietaną. Jednak to, co naprawdę ważne, to ich złotobrązowy kolor i chrupkość. Z naszego przepisu wyjdą idealne.
Przed wami... sernik baskijski! Przez wielu uważany za najlepszy sernik na świecie. Czy wy też tak sądzicie? Jeśli tak, wypróbujcie ten przepis, a jeśli nie... też wypróbujcie i się przekonajcie.
Szparagi to warzywa, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Gdy już się pojawią, moglibyśmy je jeść bez przerwy. Jeśli wy macie podobnie i szukacie ciekawych przepisów na to, jak je wykorzystać, sprawdźcie naszą sałatkę ze szparagami. Sprawdzi się fantastycznie zarówno na lekki obiad, jak i jako dodatek do głównego dania.
Sałatkę jarzynową każdy robi inaczej. Nie tylko babcie, ciocie czy ojcowie, lecz także gwiazdy kulinariów. Postanowiliśmy zrobić wielki redakcyjny test sałatek jarzynowych i sprawdzić, która najbardziej przypadnie nam do gustu. Werdykt dla wielu może być zaskakujący.
Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Na szczęście są potrawy, które można zrobić błyskawicznie i niewielkim nakładem sił. Proponujemy qurrito z kurczakiem, które robi się tylko z kilku składników.
Są na świecie dania tak proste, że aż trudno w to uwierzyć. Placuszki warzywno-drobiowe zdecydowanie się do nich zaliczają. Zrobisz je, nawet jeśli do kuchni zaglądasz tylko po to, żeby sprawdzić, czy światło w lodówce pali się cały czas.
Uwielbiacie placki, ale już trochę nużą was ziemniaczane albo z cukinii? Przybywamy z pomocą. Spróbujcie fuczków, czyli placków z kapusty kiszonej. Robi się je megaprosto i megaszybko. Wystarczy pokroić, zamieszać i usmażyć. Do dzieła!
Śledź króluje na polskim stole w każde święta. Jeśli chcesz podać go w nieco inny sposób niż zwykle, sięgnij po nasz przepis na śledzia pod szubą. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a jeśli zastosujesz się do zasady czterech razy, jej smak będzie obłędny.
Jeśli sernik, to tylko z piekarnika? Zaszalejmy! Być może puryści kulinarni złapią się za głowę, gdy zobaczą nasze serniczki z patelni, ale jesteśmy przekonani, że będzie to gest zachwytu. Nasz deser jest szybki, prosty i smakuje równie dobrze, jak tradycyjne ciasto. Spróbujecie? No to haps!
W kuchni bywacie tylko po to, żeby zrobić kawę, ale pech chciał, że tym razem musicie coś upichcić? To danie zrobicie szybko i łatwo, a w dodatku nie będziecie mieli dużo zmywania - chyba, że macie zasadę "ja gotuję, ty zmywasz", wtedy ktoś inny się ucieszy.
Monkey bread to super przekąska na co dzień i na imprezę. Mięciutkie kawałki ciasta, które odrywa się od całości, wręcz rozpuszczają się w ustach. A ten zapach... Obłędny!
Chrupiące i delikatne faworki to prawdziwy raj dla smakosza już nawet w tradycyjnej wersji. A co się stanie, gdy dodamy do nich korzenne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon? Możemy wam podpowiedzieć, że same dobre rzeczy... Prababcia przecież nie mogła się mylić!
Myślisz, że z ciasta naleśnikowego możesz zrobić tylko naleśniki? Jeśli tak, to najwyższa pora wyjść poza utarte schematy. A my ci w tym pomożemy. Z nami i naszymi naleśnikowymi gniazdkami przekonasz się, że w kuchni nie ma właściwie żadnych granic.
Pilaw to danie kuchni tureckiej na bazie ryżu. Można podawać je na tyle sposobów, że z pewnością każdy wybierze swój ulubiony. My zdecydowaliśmy się przyrządzić pilaw z kurczakiem i warzywami. Jego zaletą jest to, że jest daniem jednogarnkowym, dzięki czemu nie pobrudzimy wielu naczyń i łatwo przyrządzimy obiad.