Magda Gessler i Robert Makłowicz to niekwestionowane gwiazdy kulinariów. Ich przepisów szukają tysiące, jeśli nie miliony osób. Postanowiliśmy więc na własnym podniebieniu przekonać się, kto zwycięży w bezpośrednim starciu tych gigantów. Pod lupę wzięliśmy naleśniki z ich przepisów. Zastanawiacie się, kto wygrał?
Zupa ogórkowa to klasyk wśród klasyków. Czasem zastanawiamy się nawet, czy nie jest naszą ulubioną, ale chyba nie odważymy się podjąć tej decyzji. Niemniej jednak na pewno warto od czasu do czasu się nią uraczyć, podrzucamy więc prosty przepis. Wyjaśniamy też, jak zabielić zupę ogórkową, żeby śmietana się nie zwarzyła.
Pizza to bezapelacyjnie jedna z najpopularniejszych potraw świata. Najlepiej smakuje ta prawdziwa, tradycyjna, serwowana we włoskiej pizzerii. Nie możemy sobie przecież jednak pozwolić na to, żeby wciąż stołować się w restauracjach, na dodatek w słonecznej Italii. Smak takiej pizzy bez problemu odtworzycie jednak w domu. Wystarczy, że zastosujecie się do naszego przepisu.
Ryba po grecku to, obok barszczu i pierogów, jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Zdarza się jednak, że zrobimy jej za dużo. Co wtedy? Przede wszystkim na pewno nie należy wyrzucać jej do kosza! Zarówno resztki ryby, jak i warzyw można jeszcze sprytnie wykorzystać. Jak? Zrobić zupę z tajskim twistem. - Nadajmy tej polskiej rybie podawanej po grecku odrobinę tajskości - zachęca Katarzyna Bosacka, pomysłodawczyni przepisu.
Mówi się, że uczymy się na błędach. W przypadku sałatki jarzynowej absolutnie się to nie sprawdza. Zawsze robimy ją na święta i zawsze jest jej za dużo. Co zrobić z resztkami? Zamrozić nie możemy, bo jednym ze składników jest majonez. Jest jednak inny sposób, którym podzieliła się z nami Katarzyna Bosacka. - Można zrobić z tego tartę. Tak, tartę! I to na czerstwym chlebie. Wyjdzie przepyszna, zjemy ją ze smakiem - zapewnia. Zatem nie dość, że nie zmarnujemy sałatki, to nie będziemy musieli też wyrzucać chleba, który na kanapki już się nie nadaje.
Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, karpie... Wszystkie te potrawy stanowią nieodłączony element polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Tegoroczne święta będą jednak inne. Z powodu rosyjskiej agresji wielu Ukraińców spędzi je z dala od swoich domów i bliskich. Nie zapominajmy o nich i bądźmy w te święta razem, nawet symbolicznie. Zróbmy w naszych domach miejsce dla ukraińskiej tradycji i przygotujmy pełną smaku zaporoską kutię na uzwarze, która jest jednym z najważniejszych dań świątecznych w Ukrainie.
Poleśniki (nie mylić z naleśnikami) to miks placków ziemniaczanych i gołąbków. Są charakterystyczne dla kuchni Beskidów oraz Śląska Cieszyńskiego, ale tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować. Nie musicie jednak jechać we wspomniane regiony, bo poleśniki bez problemu zrobicie we własnej kuchni. Przekonajcie się sami, jakie to proste.
Zastanawiacie się, jak umilić sobie oglądanie meczów na mistrzostwach świata i co przekąsić w trakcie? Nasi koledzy z redakcji Sport.pl - Dominik Wardzichowski i Tomek Pazdyk - radzą: nie kupujcie chipsów. Mamy dla was dwie dużo lepsze propozycje: panierowany boczek oraz skrzydełka w sosie buffalo. "Boże, jakie to jest dobre" - zachwycali się nasi kucharze.
Gnocchi, czyli miękkim, włoskim kluseczkom, naprawdę trudno się oprzeć. Zwłaszcza jeśli jesteście miłośnikami kopytek, bo można powiedzieć, że to krewniacy. Mamy dla was wspaniały przepis na gnocchi w dyniowej odsłonie. Gwarantujemy, że rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.
Ciasto ze śliwkami na oleju rzepakowym to deser, którego nie da się nie kochać. Jego zwieńczeniem jest cudownie słodka i maślana kruszonka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i dadzą sobie z nim radę nawet ci, którzy dopiero uczą się piec. Łapcie przepis i przekonajcie się sami!
Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowej roboty zupa. Jeśli znudziły ci się już klasyki takie rosół, pomidorowa czy ogórkowa, sięgnij okiem nieco dalej. Mamy dla ciebie przepis na aromatyczną zupę dahl, którą wzbogaciliśmy królową jesieni, czyli dynią. Naprawdę trudno się jej oprzeć.
Pizzę zwykle jecie z sosem pomidorowym? Pora to zmienić. Ta z białym sosem smakuje bosko, a jeśli jeszcze dodacie do niej boczniaki, to z pewnością trafi na wasze pizzowe podium. Łapcie składniki, nagrzewajcie piekarnik i do dzieła!
Leczo to jesienna klasyka i trudno wyobrazić sobie lepsze i bardziej rozgrzewające danie. Przepis jest banalny, ale my postanowiliśmy go jeszcze ulepszyć. Zamiast zwykłej kiełbasy użyj aromatycznej kiełbasy chorizo, obowiązkowo podsmażonej na oleju. Ten smak zahipnotyzuje twoje kubki smakowe.
Dynia? Pycha! Biały ser? Mniam! Pierogi? O mamo! A co, gdyby połączyć to wszystko w całość? Gwarantujemy, że trudno będzie odejść od stołu.