Tomek Gregorczyk, szerzej znany jako Tomash, karierę zaczynał w programie "The Voice Kids". Później dołączył do boysbandu 4Dreamers, a teraz stawia na solową karierę. Występuje też w serialu "Klan". Tomek ma wyjątkową relację ze swoją mamą Monią, z którą odwiedził kuchnię Hapsa. Nie dość, że upiekli wybitny sernik z malinami, to jeszcze zdradzili nam trochę sekretów z dzieciństwa Tomka.
Klaudia Opoka, czyli Diiya, to obiecująca gwiazda młodego pokolenia. Na TikToku, gdzie regularnie publikuje krótkie filmy, robi prawdziwą furorę. Jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy osób. "Ty powinnaś iść na Eurowizję" - piszą w komentarzach. Nas Diiya odwiedziła razem z mamą. Jaka relacja je łączy? "Gdy Klaudia śpiewała, zawsze miałam łzy w oczach" - opowiada pani Regina.
Chyba naprawdę mało kto nie lubi szarlotki. A jeśli można zrobić ją w nieco ponad pół godziny? Chyba nie trzeba was więcej namawiać.
Mrożenie jedzenia to chyba najlepszy i najłatwiejszy sposób na to, żeby przechować produkty na dłuższy czas. No właśnie. Czy jednak to najłatwiejszy sposób? Wielu Polaków popełnia błędy, przez co ten proces skutkuje albo breją na talerzu po rozmrożeniu, albo... życiem w zgodzie z łazienką. Co i jak należy mrozić? Ot garść cennych wskazówek.
Tacos, takos, TAK-os! Tym paczuszkom szczęścia nie da się powiedzieć "nie". Na zewnątrz chrupiące, a w środku same dobroci - ogórek, awokado, kolendra, no i główna gwiazda, czyli genialne szaszłyki z karkówki.
David Gaboriaud odwiedził naszą hapsową kuchnię. Kucharz przygotował wybitny tabbouleh, czyli sałatkę warzywną charakterystyczną dla kuchni libańskiej. Jednak nie taki, jakiego zapewne się spodziewasz. Zamiast kaszy bulgur wykorzystał... kalafiora. I to w całości, bo do sałatki dodał również liście, udowadniając w ten sposób, że każda część tego warzywa nadaje się do jedzenia i, mało tego, jest przepyszna! Zrób ten tabbouleh w domu i przekonaj się, że mamy rację.
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości bez niego. Przepis na rosół jest prosty, ale tylko w teorii. W praktyce dwa niepozorne błędy mogą pozbawić go smaku. Podpowiemy, jaka jest najlepsza kolejność dodawania składników i dlaczego nie wolno solić rosołu na początku. Zobaczysz, wyjdzie lepszy, niż babciny.
Znudzeni schabowym i mielonymi? Przygotujcie ucztę prosto z pogranicza Meksyku i USA, i zaskoczcie swoich gości (albo domowników) pysznymi fajitas z kurczakiem, warzywami i guacamole. Raz ich spróbujecie i na stałe dodacie do swojego kulinarnego repertuaru.
David Gaboriaud odwiedził kuchnię Hapsa i z okazji Dnia Kobiet przygotował taki suflet czekoladowy, że gdybyśmy mieli w redakcji kapcie, pospadałyby nam z nóg. Kucharz podkręcił jego smak sosem czekoladowo-kawowym, a my zgodnie stwierdziliśmy, że to najlepsze, co nam się w życiu przytrafiło. Ale wiesz, co jest jeszcze lepsze? Że bez żadnego problemu zrobisz taki deser w domu. Łap przepis!
Próbowaliście kuchni hinduskiej? Niezależnie od tego, co powiecie, nasza odpowiedź brzmi: świetnie! Jeśli mieliście przyjemność, teraz ją podwoicie, a jeśli nie mieliście - od dziś na słowo "tandoori" wasze serca zabiją mocniej.
Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!
Jesteś w cukierni, widzisz muffiny i croissanty, i nie umiesz się zdecydować, co wziąć? Wcale nie musisz wybierać. Idź do sklepu, kup cztery produkty i zrób w domu jedno i drugie, ale połączone ze sobą. Ta pyszna kombinacja to cruffiny. Dzięki niej już nigdy nie staniesz przed nierozwiązywalnym dylematem.
Joanna Szymanowska wygrała 12. edycję "MasterChefa". Zwyciężczyni odwiedziła kuchnię Hapsa, gdzie wyczarowała takie rzeczy, że aż zaniemówiliśmy. Jedną z potraw był tatar w stylu orientalnym. Podała go ze smakowym majonezem, szalotką i shimeji w zalewie octowej, aromatycznym sosem oraz chrupiącym żółtkiem. Zdradziła też, jak przygotować mięso na tatara, by odpowiednio je zmiękczyć i jak później je pokroić, by potrawa smakowała i wyglądała jak z najlepszych restauracji.
Joanna Szymanowska to zwyciężczyni 12. edycji "MasterChefa". Zaprosiliśmy ją do kuchni Hapsa, by podzieliła się z nami i z wami wyjątkowymi przepisami. Jeden z nich tak nas oczarował, że nie mogliśmy oderwać się od talerzy. To policzki wołowe podawane z chrzanowym purée, chipsami z cebulki oraz z gruszką w przyprawach korzennych. - Fajny obiad, którego nie spotkacie w każdym domu, a na pewno zrobicie wrażenie - stwierdziła. Bez dwóch zdań ma rację.