Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Z badań niezależnych amerykańskich naukowców jasno wynika, że nie ma lepszej zupy na lato, niż polski chłodnik ogórkowy. No dobra, to były nasze badania, a właściwie to jedno. Jego efekt poniżej.

Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Składniki:

  • ogórek szklarniowy - 3
  • koperek - 2 pęczki
  • natka pietruszki - pęczek
  • oliwa - 50 ml
  • czosnek - 3 ząbki
  • kumin - łyżeczka
  • sok cytrynowy - z 1/2 owocu
  • ziemniaki - 10 młodych ugotowanych
  • maślanka - 800 ml
  • rzodkiewka - 2
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Jeden pęczek koperku i pęczek natki pietruszki zblanszuj we wrzątku. Ostudź w zimnej wodzie, a następnie dokładnie odcedź.

Zioła zblenduj z oliwą na gładką pastę, po czym wymieszaj z zimną maślanką. Dopraw startym czosnkiem i kuminem.

Dodaj pokrojone ogórki, dopraw sokiem z cytryny, podawaj z pokrojonymi ziemniaczkami, plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku.

Więcej o: