Proste chipsy z jarmużu z dipem jogurtowo-koperkowym

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Wieczór z ulubionym serialem i chrupiącą przekąską? Tak! Ale jeśli chcecie się pozbyć wyrzutów sumienia z powodu dużej liczby kalorii, polecamy pyszne i zdrowe chipsy z jarmużu, które umilą każdy seans i wyeliminują choćby gram poczucia winy. Serio, serio!
Zobacz wideo

Składniki - Chipsy z jarmużu:

  • 100 g jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo:

Ręczniki papierowe Mola Complex 3w1

Składniki - dip jogurtowo-koperkowy:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie - Chipsy z jarmużu:

  1. Jarmuż dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym Mola Complex 3w1. Następnie odetnij twarde końcówki i rozgrzej piekarnik do 160C bez termoobiegu.
  2. Do dużej miski wrzuć porwany na mniejsze kawałki jarmuż i wymieszaj wszystko dokładnie rękami z oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Ułóż kawałki jarmużu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi miejsce.
  4. Piecz przez 11 minut i po tym czasie, po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmuj liści jeszcze kwadrans. Dzięki temu będą pyszne i chrupiące.
  5. Gdy chipsy będą się piec wymieszaj z miseczce jogurt z koperkiem, sokiem cytryny, czosnkiem i przyprawami. Smacznego!
Więcej o:

Komentarze (0)

Proste chipsy z jarmużu z dipem jogurtowo-koperkowym

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).