Proste chipsy z jarmużu z dipem jogurtowo-koperkowym I Przepisy HapsVod.pl!
Proste chipsy z jarmużu z dipem jogurtowo-koperkowym
REKLAMA
Haps
Wieczór z ulubionym serialem i chrupiącą przekąską? Tak! Ale jeśli chcecie się pozbyć wyrzutów sumienia z powodu dużej liczby kalorii, polecamy pyszne i zdrowe chipsy z jarmużu, które umilą każdy seans i wyeliminują choćby gram poczucia winy. Serio, serio!
4
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki - Chipsy z jarmużu:
100 g jarmużu
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól himalajska
Pieprz
Łyżeczka słodkiej papryki
Dodatkowo:
Ręczniki papierowe Mola Complex 3w1
REKLAMA
Składniki - dip jogurtowo-koperkowy:
150 g jogurtu naturalnego
Łyżka majonezu
Łyżka posiekanego koperku
3 łyżeczki soku z cytryny
Ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Przygotowanie - Chipsy z jarmużu:
Jarmuż dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym Mola Complex 3w1. Następnie odetnij twarde końcówki i rozgrzej piekarnik do 160C bez termoobiegu.
Do dużej miski wrzuć porwany na mniejsze kawałki jarmuż i wymieszaj wszystko dokładnie rękami z oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką.
Ułóż kawałki jarmużu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi miejsce.
Piecz przez 11 minut i po tym czasie, po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmuj liści jeszcze kwadrans. Dzięki temu będą pyszne i chrupiące.
Gdy chipsy będą się piec wymieszaj z miseczce jogurt z koperkiem, sokiem cytryny, czosnkiem i przyprawami. Smacznego!