Malinowo-czekoladowe ciasto zebra. Pyszny melanż na każdą okazję I Przepisy HapsVod.pl!
Zamknij galerię
Malinowo-czekoladowe ciasto zebra. Pyszny melanż na każdą okazję
REKLAMA
Haps
- Ja cię pikam! - powiedział Marty, czyli zebra z filmu "Madagaskar". Jesteśmy przekonani, że tak samo skwitowałby nasze malinowo-czekoladowe ciasto, gdyby miał okazję skosztować.
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Malinowo-czekoladowe ciasto zebra - składniki:
Ciasto podstawowe:
REKLAMA
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
Ciasto czekoladowe:
1/2 ciasta podstawowego
1/4 szklanki kakao
Ciasto malinowe:
1/2 ciasta podstawowego
1/2 szklanki dżemu malinowego
1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego
Polewa czekoladowa:
1 szklanka śmietanki 30 proc.
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
świeże maliny
świeża mięta
cukier puder
Malinowo-czekoladowe ciasto zebra - przepis:
Na początku wymieszaj mokre składniki – jajka, olej rzepakowy, mleko.
W osobnej, dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól.
Do suchych składników wlej składniki mokre i wymieszaj na jednolitą masę. Rozdziel ciasto po równo do dwóch misek. Pierwszą część ciasta wymieszaj z kakao, a drugą z dżemem malinowym i barwnikiem.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na środek blaszki na przemian po jednej chochli masy kakaowej i po jednej chochli masy malinowej, za każdym razem czekając chwilę, aż ciasto rozpłynie się na boki.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Śmietankę podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie wrzeć na brzegach. Gorącą śmietanką zalej połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż oba składniki się połączą. Polej ostudzone ciasto i wstaw na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Na koniec udekoruj wierzch ciasta świeżymi malinami oraz listkami mięty i delikatnie posyp całość cukrem pudrem.