Składniki na krem czekoladowy:
Dodatkowo:
Na początku przygotuj krem: śmietankę podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie wrzeć na brzegach. Gorącą śmietanką zalej połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż oba składniki połączą się w jednolitą masę. Na koniec dodaj do kremu czekoladowego szczyptę soli. Ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki, aby krem stężał.
Przygotuj ciasto: na patelnię żeliwną włóż masło i wlej kawę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij patelnię z ognia i dokończ na niej przygotowywanie ciasta. Dodaj kakao oraz gorzką czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj cukier oraz szczyptę soli, wbij jajka i wymieszaj ostrożnie do połączenia składników. Na koniec dodaj mąkę i sodę oczyszczoną.
Wstaw patelnię z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut, aż środek ciasta się zetnie.
Upieczone ciasto zostaw na patelni do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowany wcześniej krem energicznie wymieszaj szpatułką, przełóż na schłodzone ciasto i rozsmaruj tworząc delikatne fale. Wierzch udekoruj kolorową posypką.