Składniki:
400 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
300 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)
350 ml maślanki (podzielonej na 275ml i 75ml)
300 g drobnego brązowego cukru
2 jajka
60 ml oleju rzepakowego
50 g kakao
Dodatkowo:
Keksówka o długości 30 cm
Mąka i masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj puree dyniowe, 275 ml maślanki, brązowy cukier, olej oraz jajka. Do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir oraz cynamon i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj pozostałą maślankę (75 ml) oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników.
Podłużną formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nakładaj do formy na przemian po solidnej porcji dyniowego i kakaowego ciasta. Na koniec przemieszaj obie masy - zrób kilka zygzaków trzonkiem łyżki (tak jak na wideo), aby powstał efekt marmuru.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 60-75 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta, pozostanie suchy. Jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.