Jajecznica trzykrotnie po francusku

Dziś zapraszamy na jajecznicę trzykrotnie po francusku. Po pierwsze, wzorem Francuzów, dodajemy śmietankę - żeby była delikatniejsza i zadowoliła każdego "francuskiego pieska". Po drugie zawijamy w ciasto francuskie - możecie dodać to do listy przenośnych dań, na której są już pierogi i leczo. Po trzecie, jeśli zdarzy nam się odezwać z pełną buzią takiej jajecznicy, odkryjemy u siebie wspaniały francuski akcent. Bon appetit!
Zobacz wideo

Składniki:
7 jajek
jeden płat ciasta francuskiego
około 50 ml śmietanki 36%
6 plastrów boczku
1 cebula
szczypiorek
6 plastrów żółtego sera
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Do miski wbij 7 jajek i roztrzep je. Dodaj sól i pieprz, dolej trochę śmietanki. Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w plasterki, cebulę posiekaną w drobną kostkę i podsmaż. Gdy boczek i cebula się zrumienią, wylej na patelnię jajka i smaż, aż się zetną. Przygotuj płat ciasta francuskiego i podziel go na 6 równych części. Każdą z nich ponacinaj po bokach. Na środku połóż kawałek podsmażonego boczku, sporą łyżkę jajecznicy, posyp szczypiorkiem, nakryj żółtym serem i zawiń w ciasto. Piecz w temperaturze 180 °C przez 15 minut.

Więcej o:

Komentarze (0)

Jajecznica trzykrotnie po francusku

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).