Składniki:
1,5 szklanki (300 ml) ciepłej wody
2 łyżeczki (opakowanie) drożdży w proszku
1 łyżka (20 g) miodu
łyżka masła
łyżeczka soli
500 g mąki
200 g sera np cheddar
1/3 szklanki sody oczyszczonej
2 litry wody
białko jajka
sól gruboziarnista
roztopione masło
grubo krojony cheddar
soda oczyszczona
gruboziarnista sól
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj ciepłą wodę i drożdże w proszku. Dodaj roztopione masło i łyżeczkę miodu, następnie wsyp mąkę. Zagnieć ciasto (jeśli trzeba, podsyp je mąką), przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i potnij je na dwucentymetrowe paski. Każdy z kawałków sera owiń paskiem ciasta. Następnie zagotuj w garnku wodę z sodą oczyszczoną i gotuj precle 30 sekund, by ciasto się zaparzyło. Przełóż je na papier do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz gruboziarnistą solą i piecz przez 15 minut w 220°C.