Precle z serem ciągnącym się lepiej niż w reklamie

Reklamy jedzenia z ciągnącym się serem wywołują u ciebie ślinotok? Nasza propozycja jest taka: przestań maltretować ślinianki. Przygotuj serowce precle z naszego przepisu i urządź konkurs na najbardziej ciągnący się kawałek. Podpowiadamy, że możliwości są naprawdę ogromne, a jedna porcja to stanowczo za mało... więc ten, kto przegra, przygotowuje następną!
Zobacz wideo

Składniki:
1,5 szklanki (300 ml) ciepłej wody
2 łyżeczki (opakowanie) drożdży w proszku
1 łyżka (20 g) miodu
łyżka masła
łyżeczka soli
500 g mąki
200 g sera np cheddar
1/3 szklanki sody oczyszczonej
2 litry wody
białko jajka
sól gruboziarnista
roztopione masło
grubo krojony cheddar
soda oczyszczona
gruboziarnista sól

Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj ciepłą wodę i drożdże w proszku. Dodaj roztopione masło i łyżeczkę miodu, następnie wsyp mąkę. Zagnieć ciasto (jeśli trzeba, podsyp je mąką), przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i potnij je na dwucentymetrowe paski. Każdy z kawałków sera owiń paskiem ciasta. Następnie zagotuj w garnku wodę z sodą oczyszczoną i gotuj precle 30 sekund, by ciasto się zaparzyło. Przełóż je na papier do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz gruboziarnistą solą i piecz przez 15 minut w 220°C.

Więcej o: