Strudel z jabłkami i orzechami

Strucla, strudel, rolada z jabłkami - jak nie nazwiesz tego wypieku i tak będzie pyszny. Ciasta z jabłkami możemy jeść w każdej ilości.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
30 g zimnego masła
1 jajko
90 ml zimnej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:
1 kg jabłek
100 g rodzynek
50 g orzechów
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
50 g roztopionego masła

Dodatkowo:
25 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do ozdoby

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj jajko, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Wlej wodę, wymieszaj wszystkie składniki i szybko zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj farsz. Jabłka obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj rodzynki, orzechy, bułkę tartą, cynamon, cukier puder oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Schłodzone ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na bardzo cienki, prawie przezroczysty prostokąt. Zdejmij górną warstwę papieru i rozciągnij jeszcze ciasto rękoma, nadając mu jednocześnie prostokątny kształt. Na rozwałkowanym cieście rozłóż równomiernie farsz, zostawiając po 2 centymetry wolnego miejsca na bokach. Ostrożnie zwiń ciasto w roladę, tak aby miejsce łączenia znalazło się pod spodem. Boki rolady także zawiń pod spód. Posmaruj roladę rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Więcej o:

Komentarze (0)

Strudel z jabłkami i orzechami

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).