zupy
-
Przepis na zupę ogórkową. Wyjdzie idealna, ale pamiętaj o zasadzie dotyczącej śmietany. Dzięki temu się nie zwarzy
Zupa ogórkowa to klasyk wśród klasyków. Czasem zastanawiamy się nawet, czy nie jest naszą ulubioną, ale chyba nie odważymy się podjąć tej decyzji. Niemniej jednak na pewno warto od czasu do czasu się nią uraczyć, podrzucamy więc prosty przepis....
-
Ryba po grecku została po świętach? Katarzyna Bosacka radzi, by zrobić z niej... tajską zupę
Ryba po grecku to, obok barszczu i pierogów, jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Zdarza się jednak, że zrobimy jej za dużo. Co wtedy? Przede wszystkim na pewno nie należy wyrzucać jej do kosza! Zarówno resztki ryby, jak i warzyw można...
-
Zupa dahl z soczewicy z dynią. Ekspresowo się robi i ekspresowo rozgrzewa
Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowej roboty zupa. Jeśli znudziły ci się już klasyki takie rosół, pomidorowa czy ogórkowa, sięgnij okiem nieco dalej. Mamy dla ciebie przepis na aromatyczną zupę dahl, którą wzbogaciliśmy królową...
-
Chłodnik z ogórka i awokado. Lekki obiad na lato i zbawienie w upały
Chłodnik to jeden z symboli lata. Kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni, nic tak dobrze nie chłodzi i nie orzeźwia, jak ta zupa. Podrzucamy wam przepis na chłodnik z ogórka, ale z nietypowym twistem - dodaliśmy do niego też awokado. Łapcie!
-
Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.
-
Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj....
-
Chłodnik z botwinki z orzechami laskowymi. Przepis na wiosenny hit
Czy może być coś bardziej wiosennego i sezonowego niż chłodnik z botwinki? Wydaje nam się, że nie. Dlatego łapcie przepis i czym prędzej go testujcie - póki trwa sezon na botwinę. Gwarantujemy wam, że ten chłodnik będzie obiadowym hitem.