wigilia
-
Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Zakwas buraczany to baza do wigilijnego barszczu. Coraz częściej jednak pija się go także dla zdrowotności. Jak się za niego zabrać? Mamy prosty przepis!
-
Tradycyjna lwowska sałatka śledziowa. Nie jadamy jej często, a jest doskonała
Sałatka, którą przedstawiamy, to tradycyjny przepis, ale nie gości na naszych stołach za często. Warto się skusić na tę wyjątkową gamę smaków i kolorów, bo kto powiedział, że sałatka śledziowa musi być nudna? Mniam!
-
Śledź po japońsku, czyli historyczna klasyka na naszym talerzu
Jeśli lubisz dobre śledzie i chciałbyś je przygotowac ekspresowo, polecamy nasz przepis na śledzie po japońsku. Nazwa tego galicyjskiego dania pochodzi od wojny japońsko-rosyjskiej, która wybuchła w 1904 roku. W naszym wypadku jedyna wojna, jaka...
-
Tatar ze śledzia, alternatywa idealna na święta i imprezę
Dla fanów tatara z wołowiny mamy ciekawą propozycję. Żeby nie znudziła wam się ta klasyczna przystawka, idealna do dobrze schłodzonej, znanej wam substancji, spróbujcie czasem tatara ze śledzia. Smak niepowtarzalny - zapewniamy. No i to nie jest...
-
Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deserów Polaków. Nie mogło go również zabraknąć w kuchni...
-
Ciasteczka cynamonowe
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!
-
Lebkuchen (pierniczki)
Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt i że jest jak w domu.