przekąski
-
Pissaladiere - tarta cebulowa
Kto nauczył Francuzów jeść widelcem już wiemy. A skąd wziął się przepis na tę tartę cebulową? Pewnie jakiś mieszkaniec Lublina sprowadził do Francji przepis na cebularze, z których koniec końców powstało Pissaladiere.
-
Placuszki z kukurydzy
Jeśli wydaje ci się, że kukurydza w puszce nadaje się tylko do imieninowej sałatki, to grubo się mylisz. Nasza propozycja to: klasyczne i proste placuszki. Pycha!
-
Pierogi szwedzkie
Cóż, że ze Szwecji. Te pierogi są tak dobre jak polskie!
-
Placki z batatów
Wszyscy kochamy placki ziemniaczane, bo to totalny klasyk. Ale gdyby tak... trochę je unowocześnić i poczciwego ziemniaka zamienić na słodkiego batata? My już wiemy, co wyjdzie z tej zamiany. Wy też sprawdźcie.
-
Parówki kwiatki w cieście
Najbardziej romantyczną rzeczą jaką można zrobić dla swojej kobiety, jest przygotowanie śniadania do łóżka z najpiękniejszymi na świecie parówkami kwiatkami. A jeśli twoja dziewczyna jest na diecie lub w ogóle jej nie masz, to w sumie jeszcze...
-
Kto powiedział, że grzyby nie mogą być deserem? Nasz przepis na ciastka udowadnia, że wręcz przeciwnie
Zbieranie grzybów ma wiele wad: trzeba wcześnie wstać, wyjść z domu, wytężać wzrok, a jak już cokolwiek się znajdzie (bez robali!) to zbiory trzeba oczyścić i wysuszyć. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że grzyby wcale nie są deserem! Dlatego...
-
Rolada z jajecznicą
Chcesz zrobić roladę, ale głowisz się nad tym, czym można ją nafaszerować. Masz już dość i stwierdzasz, że zamiast tego zrobisz jajecznice. Tak właśnie rodzą się GENIALNE pomysły.
-
Galaretka w cukrze
Kiedy nasi rodzice zastanawiali się nad zawartością cukru w cukrze, my w tym samym czasie głowiliśmy się gdzie schowali nasze ukochane galaretki. Lata minęły, już jesteśmy dorośli i teraz sami robimy galaretki w cukrze i chowamy je przed innymi.
-
Bułki z fondue serowym
W życiu trzeba czasem dokonywać trudnych wyborów: czy kupić mniej bułek, żeby wystarczyło na jedno śniadanie, czy kupić ich więcej i potem jeść czerstwe? Jeśli zdecydowałeś się na tę drugą opcję i teraz tego żałujesz, nie martw się! Z myślą o tobi...
-
Wieniec z potrawką z kurczaka
Nie musisz czekać do świąt, żeby zrobić wieniec. Co więcej, ten według naszego przepisu nie gubi igieł i nie trzeba stać na mrozie, żeby go przymocować do drzwi.