przekąski na sylwestra
-
Ciastka Palmiery - anatomia w jednym przepisie
Palmier to po francusku palma. To bardzo zastanawiające nazwać tak ciastka, które wyglądają jak oczy sowy. Bliżej nam już do Meksykanów, którzy na palmiery mówią orejas, czyli uszy. Do czego by nie byłby podobne wiemy, że smakują wybornie.
-
Pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą
Wakacje to pora roku spod znaku brzoskwini. Można mieć brzoskwiniową opaleniznę; jasne, brzoskwiniowe ubrania; wypoczęte i rumiane jak brzoskwinki policzki. A jeśli pogoda za oknem nie pozwala na to wszystko, to można sobie chociaż upiec w domu...
-
Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem
Jeśli kupujesz tak dużo przez Internet, że słowo koszyk kojarzy Ci się głównie ze sklepem internetowym, to przyszedł czas, żeby zrobić poniższe przekąski. Do każdego koszyczka będziesz mógł włożyć tyle dodatków, ile Ci się tylko zmieści, bez obawy...
-
Muffiny z kiełbaskami wiedeńskimi prosta pyszota
Czym różnią się kiełbaski wiedeńskie od parówek? W sumie to nie wiemy, ale lubimy jedno i drugie. A jak są podane w muffinie, to lubimy je jeszcze bardziej.
-
Odrywany chlebek - czyli pizza z keksówki
Wiecie, że z natury jesteśmy skromni, ale przyszedł czas, że musimy się wam pochwalić. Najprawdopodobniej wymyśliliśmy najwięcej przepisów na dania z pizzowe na świecie.W naszym CV możemy pochwalić się tortem z pizzy, pizzą śniadaniową na...
-
Ciastka baletki
Dawno, dawno temu Polacy stworzyli genialne ciastka z dżemem w środku. Amerykanie tak nam ich pozazdrości, że na ich wzór stworzyli swoje narodowe danie - hamburgery. Żeby nie wprowadzać teraz międzynarodowych konfliktów, nie będziemy ustalać, co...
-
Słodkie przekąski na jeden HAPS. Arbuz w limonce
Mania wielkości małej limonki - chce być arbuzem. Ten deser potwierdza, że jak się chce - to można. Faktycznie, gdy się zmruży oczy, to prawie można się nabrać, że te małe limonki to arbuzy.
-
Creme brulee - twardziel delikatny w środku
To prawdziwy mocny zawodnik wśród deserów. Od lat okupuje menu wielu restauracji. Co powoduje, że jest nie do pobicia? Niektórzy mówią, że to kwestia jego grubej skórki. A może jego siła tkwi w delikatnym środku? Przekonaj się, w czym tkwi sekret ...
-
Krewetki w kokosowej panierce
Odbija nam palma na samą myśl o tym przepisie. A wszystko przez ten kokos. Tak przyrządzone krewetki są rajsko dobre.
-
Kwiaty z cebuli - bukiecik łakomczucha
Wyobrażasz sobie łąkę całą usłaną kwiatami z cebuli? My też nie. Ale talerz usłany kwiatami z cebuli już potrafimy sobie wyobrazić.