obiad
-
Szybki obiad, czyli bucatini all'amatriciana. Przepis robi się tyle, ile gotuje się makaron
Wszyscy chcemy, żeby obiady robiły się szybko i najlepiej, żeby lista składników nie była tak długa jak "Ogniem i mieczem". Na szczęście takie przepisy istnieją i daleko szukać nie trzeba, bo u nas znajdziecie ich całkiem sporo. Jednym z nich jest...
-
Kurczak piccata - najlepsza odpowiedź na trudne pytanie "co dziś na obiad?". Zrobisz go ekspresowo
"Co dziś na obiad?". To trudne pytanie jest dobrze znane każdej domowej kucharce i kucharzowi. No więc dziś polecamy kurczaka piccata, czyli najpopularniejsze mięso w baaardzo ciekawej wersji. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut.
-
Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni
Poleśniki (nie mylić z naleśnikami) to miks placków ziemniaczanych i gołąbków. Są charakterystyczne dla kuchni Beskidów oraz Śląska Cieszyńskiego, ale tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować. Nie musicie jednak jechać we wspomniane regiony, bo...
-
Placki ziemniaczane chrupiące i złociste. Zrobisz je z pięciu składników
Placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów. Wciąż nie udało się dojść do porozumenia, czy lepsze są te z cukrem czy może jednak wytrawne, ze śmietaną. Jednak to, co naprawdę ważne, to ich złotobrązowy kolor i chrupkość. Z naszego...
-
Kotlety jajeczne z brokułami. Tradycja w odsłonie "zero waste"
Ponieważ żadne kulinarne eksperymenty nam niestraszne, postanowiliśmy zmodyfikować tradycyjny przepis na kotlety jajeczne i dodać do nich brokuł. Jednak nie piękne, zielone różyczki, a łodygę, która zwykle ląduje w koszu. Uwaga! Wyszło przepysznie...
-
Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym
Lubicie dania jednogarnkowe? Jeśli tak to mamy dla Was świetne i pyszne rozwiązanie. Nasz kurczak z ryżem nie będzie zwykłym obiadem, to będzie król wszystkich obiadów! W naszej redakcji zniknął w rekordowym tempie.
-
Włosko-amerykański klasyk w polskim wydaniu, czyli zapiekany kurczak w parmezanie
Zamiast kurczaka w tym daniu jedzono niegdyś we Włoszech smażonego bakłażana. Włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdy mogli sobie na to pozwolić, chętniej sięgali jednak właśnie po drób. Proponujemy, byście zrobili to danie dwa ra...
-
Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!
Po tym pysznym daniu, ilekroć ktoś zapyta was "ile kulek?", pomyślicie od razu o naszych chrupiących kuleczkach ziemniaczanych. One są tak pyszne, że można je jeść choćby z wafelka!