marynata
-
Bałkański specjał w naszej kuchni - Ajvar
Ten genialny dodatek do potraw rozkochał w sobie podniebienia na całym świecie. Ajvar, nazywany "bałkańskim kawiorem" pasuje do wielu potraw. My zdecydowaliśmy się na wersję bardziej macedońską, bo dodaliśmy bakłażana, ale odmian jest wiele. Jedne...
-
Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Jeśli jesteście miłośnikami pikli, czyli marynowanych wspaniałości zamkniętych w słoiku, to ten przepis jest właśnie dla was. Delikatne kawałki awokado w pełnej mocy zalewie zakręci kubkami smakowymi jak wieczko słoika. Smacznego!
-
Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!
W Czechach to klasyka gatunku. W gospodach podawane jako przekąska do piwa, dla turystów nieco egzotyczne. Jednak, gdy spróbujecie, nie będziecie żałować, bo ich lekko kwaśny smak idealnie pasuje do goryczy złocistego napoju. Na zdravi!