jajka
-
Pomarańczowa szakszuka. Jej główny składnik jest hitem jesieni
Jeśli lubicie jajka sadzone, najpewniej pokochacie też szakszukę. A już na pewno tę w wersji pomarańczowej, ale bynajmniej nie z owocami. Do naszej dodaliśmy dyniowe puree. Zobaczcie sami, co z tego wyszło.
-
Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Nasz kucharz pokazuje niezawodne triki
Wszyscy to znamy - gotujemy jajka, czekamy, aż trochę przestygną, a gdy zaczynamy je obierać, dostajemy białej gorączki. Skorupka odchodzi razem z białkiem, na dodatek bardzo małymi kawałkami. Wydaje nam się, że obieranie trwa w nieskończoność. Ni...
-
Kotlety jajeczne z brokułami. Tradycja w odsłonie "zero waste"
Ponieważ żadne kulinarne eksperymenty nam niestraszne, postanowiliśmy zmodyfikować tradycyjny przepis na kotlety jajeczne i dodać do nich brokuł. Jednak nie piękne, zielone różyczki, a łodygę, która zwykle ląduje w koszu. Uwaga! Wyszło przepysznie...
-
Królowa śniadań i kolacji, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby
Pasta jajeczna jest pycha! Trudno znaleźć osobę, która jej nie zna. A jeśli już taką spotkacie, prosimy, nakarmcie ją tym najukochańszym frykasem, bo prawdopodobnie będzie to najlepszy dzień jej w życiu.
-
Omlet cesarski, czyli kaiserschmarrn - przepis na śniadanie, obiad i deser w jednym!
Kaiserschmarrn! Nie, to nie przekleństwo, tylko najwspanialszy na świecie austriacki omlet cesarski z owocami. Cesarzowi wolno wszystko, więc może to być śniadanie, deser albo po prostu obiad na słodko. A co!
-
Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami idealny na wiosenny posiłek
"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty" - przygotowując Dutch Baby, właśnie piosenkę Marka Grechuty słyszeliśmy w głowie. I nie da się ukryć, że smak i aromat przywołał najmilsze wiosenne wspomnienia. Odpalcie radio, odpalcie piekarnik i do dzieła!
-
Galaretki w kształcie jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc
Jeśli uwielbiacie Wielkanoc i dodatkowo lubicie tradycyjną galaretkę z mięsem, to mamy idealne rozwiązanie! Galaretkowe jajka przygotowane w wydmuszkach godnie zastąpią jajka faszerowane na świątecznych stołach. Ile zjecie? My dużo!
-
Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
Nie przejdziecie obojętnie obok spaghetti carbonara. Szczególnie jeśli w grę wchodzi prawdziwy, włoski przepis. Tak się jada w Rzymie i wyjątkowo nie zgodzimy się z Obeliksem - wcale nie "tacy głupi ci Rzymianie".
-
Szparagowe gniazdka z jajkiem [HAPS VEGE]
Niektórzy wstają rano i mają gniazdo na głowie, a niektórzy gniazdka na talerzu. Haps rekomenduje tę drugą opcję.
-
Jajka zapiekane w ziemniakach
Zrobiliśmy ankietę wśród czytelników hapsa, jakie dwa produkty najbardziej lubią i dlaczego. Na podium stanęły: jajka, ziemniaki i boczek. Żeby uhonorować laureatów przygotowaliśmy prosty przepis z wykorzystaniem tych składników. Zwycięzcom...