Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni

Poleśniki (nie mylić z naleśnikami) to miks placków ziemniaczanych i gołąbków. Są charakterystyczne dla kuchni Beskidów oraz Śląska Cieszyńskiego, ale tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować. Nie musicie jednak jechać we wspomniane regiony, bo poleśniki bez problemu zrobicie we własnej kuchni. Przekonajcie się sami, jakie to proste.

Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych

Składniki:

  • kapusta włoska lub zwykła
  • mała cebula
  • 4 ziemniaki
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Do odciśniętych ziemniaków dodaj cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj też listki z dwóch gałązek świeżego tymianku, mąkę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec solidnie dopraw masę solą oraz pieprzem.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż liście kapusty (najlepiej wybrać te mniejsze). Na każdy liść nałóż po dwie-trzy łyżki masy i uformuj placki. Nakryj je kolejnym liściem kapusty o podobnej wielkości. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut. W połowie pieczenia, przewróć poleśniki, aby zarumieniły się z obu stron.

Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Więcej o:
Copyright © Agora SA