Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Do odciśniętych ziemniaków dodaj cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj też listki z dwóch gałązek świeżego tymianku, mąkę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec solidnie dopraw masę solą oraz pieprzem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż liście kapusty (najlepiej wybrać te mniejsze). Na każdy liść nałóż po dwie-trzy łyżki masy i uformuj placki. Nakryj je kolejnym liściem kapusty o podobnej wielkości. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut. W połowie pieczenia, przewróć poleśniki, aby zarumieniły się z obu stron.
Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.