Składniki:
Do dekoracji:
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy całe ząbki czosnku i solidnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy gałązki tymianku i wlewamy wodę. Jak tylko zacznie się gotować, nakrywamy patelnię przykrywką i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż dynia całkowicie zmięknie. Na koniec wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan i miksujemy całość na gładki sos.
W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzone kluski przekładamy prosto na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy oprószone parmezanem i udekorowane listkami świeżego tymianku.