Gnocchi w sosie dyniowym. Przepis, który rozjaśni najbardziej ponury dzień

Gnocchi, czyli miękkim, włoskim kluseczkom, naprawdę trudno się oprzeć. Zwłaszcza jeśli jesteście miłośnikami kopytek, bo można powiedzieć, że to krewniacy. Mamy dla was wspaniały przepis na gnocchi w dyniowej odsłonie. Gwarantujemy, że rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.

Gnocchi w sosie dyniowym - rozjaśnią najbardziej ponury dzień

Składniki:

  • opakowanie gnocchi (500 g)
  • 200 g dyni
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki tymianku
  • szklanka wody lub bulionu
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • garść parmezanu
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • parmezan
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dynię i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy całe ząbki czosnku i solidnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy gałązki tymianku i wlewamy wodę. Jak tylko zacznie się gotować, nakrywamy patelnię przykrywką i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż dynia całkowicie zmięknie. Na koniec wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan i miksujemy całość na gładki sos.

W międzyczasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzone kluski przekładamy prosto na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy oprószone parmezanem i udekorowane listkami świeżego tymianku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA