Ciasto na oleju ze śliwkami. Ekspresowy deser, który zawsze się udaje

Ciasto ze śliwkami na oleju rzepakowym to deser, którego nie da się nie kochać. Jego zwieńczeniem jest cudownie słodka i maślana kruszonka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i dadzą sobie z nim radę nawet ci, którzy dopiero uczą się piec. Łapcie przepis i przekonajcie się sami!

Ciasto na oleju ze śliwkami - przepis na ekspresowy deser

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek,
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • laska wanilii,
  • odrobina soli,
  • szklanka oleju rzepakowego (olej zawiera 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek).

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła.

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek,
  • kardamon do smaku,
  • cynamon do smaku,
  • 2 łyżki cukru do smaku,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Formę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.

Mąkę na kruszonkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj przyprawy. Następnie dorzuć kawałki zimnego masła i siekaj nożem. Rozdrobnij palcami, aż powstaną grudki. Nie ugniataj ciasta, bo przestanie być kruche. Włóż na 45 minut do lodówki.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miseczki razem z proszkiem. Jajka przelej do innego naczynia, dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Laskę wanilii rozkrój, a ziarenka dodaj do ciasta. Następnie wlej olej rzepakowy (jest doskonałym źródłem witamin E oraz K, a także kwasów omega-3 i omega-6, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi) i wymieszaj wszystkie składniki.

Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce na kawałki. Wymieszaj z cukrem i przyprawami. Wyłóż na ciasto i oprósz kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA