Składniki na ciasto:
Na kruszonkę:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Mąkę na kruszonkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj przyprawy. Następnie dorzuć kawałki zimnego masła i siekaj nożem. Rozdrobnij palcami, aż powstaną grudki. Nie ugniataj ciasta, bo przestanie być kruche. Włóż na 45 minut do lodówki.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miseczki razem z proszkiem. Jajka przelej do innego naczynia, dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Laskę wanilii rozkrój, a ziarenka dodaj do ciasta. Następnie wlej olej rzepakowy (jest doskonałym źródłem witamin E oraz K, a także kwasów omega-3 i omega-6, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi) i wymieszaj wszystkie składniki.
Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce na kawałki. Wymieszaj z cukrem i przyprawami. Wyłóż na ciasto i oprósz kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut.