Zupa dahl z soczewicy z dynią. Ekspresowo się robi i ekspresowo rozgrzewa I Przepisy HapsVod.pl!
Zupa dahl z soczewicy z dynią. Ekspresowo się robi i ekspresowo rozgrzewa
REKLAMA
Haps
Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowej roboty zupa. Jeśli znudziły ci się już klasyki takie rosół, pomidorowa czy ogórkowa, sięgnij okiem nieco dalej. Mamy dla ciebie przepis na aromatyczną zupę dahl, którą wzbogaciliśmy królową jesieni, czyli dynią. Naprawdę trudno się jej oprzeć.
2
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa dahl z soczewicy z dynią - przepis
Składniki:
REKLAMA
300 g czerwonej soczewicy
mała dynia hokkaido
czerwona papryka
cebula
marchewka
puszka tłustego mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1,5 cm korzenia imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka garam masala
łyżeczka chili
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię, paprykę, cebulę, marchewkę, czosnek i imbir pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, po czym dodaj marchewkę, dynię i cebulę. Po tym czasie dodaj paprykę, czosnek, imbir i soczewicę. Podsmażaj chwilę, dodaj kurkumę, słodką paprykę, kmin, garam masala i chili.
Zamieszaj i zalej wodą tak, by przykryć wszystkie składniki. Gotuj do miękkości warzyw i soczewicy. Dolej mleka kokosowego i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.