Zupa dahl z soczewicy z dynią. Ekspresowo się robi i ekspresowo rozgrzewa

Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowej roboty zupa. Jeśli znudziły ci się już klasyki takie rosół, pomidorowa czy ogórkowa, sięgnij okiem nieco dalej. Mamy dla ciebie przepis na aromatyczną zupę dahl, którą wzbogaciliśmy królową jesieni, czyli dynią. Naprawdę trudno się jej oprzeć.

Zupa dahl z soczewicy z dynią - przepis

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • mała dynia hokkaido
  • czerwona papryka
  • cebula
  • marchewka
  • puszka tłustego mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka chili
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dynię, paprykę, cebulę, marchewkę, czosnek i imbir pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, po czym dodaj marchewkę, dynię i cebulę. Po tym czasie dodaj paprykę, czosnek, imbir i soczewicę. Podsmażaj chwilę, dodaj kurkumę, słodką paprykę, kmin, garam masala i chili.

Zamieszaj i zalej wodą tak, by przykryć wszystkie składniki. Gotuj do miękkości warzyw i soczewicy. Dolej mleka kokosowego i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Więcej o: