Obłędne leczo z cukinią i kiełbasą chorizo uwodzi pikanterią i boskim aromatem. Raz-dwa i gotowe

Leczo to jesienna klasyka i trudno wyobrazić sobie lepsze i bardziej rozgrzewające danie. Przepis jest banalny, ale my postanowiliśmy go jeszcze ulepszyć. Zamiast zwykłej kiełbasy użyj aromatycznej kiełbasy chorizo, obowiązkowo podsmażonej na oleju. Ten smak zahipnotyzuje twoje kubki smakowe.

Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo to prosty sposób, żeby z pozornie zwykłego dania uczynić coś w rodzaju kulinarnego arcydzieła. Przepis nikomu nie powinien sprawić problemu - składniki dostaniesz w każdym sklepie, a czas wykonania potrawy nie zrujnuje twojego dziennego grafiku. Od czego zacząć? Oczywiście od dobrej jakości oleju i aromatycznej, hiszpańskiej kiełbasy.

Leczo z chorizo - przepis:

Składniki:

  • ok. 1,5 kg cukinii
  • 1 pętko kiełbasy chorizo
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kumin, suszone oregano
  • olej rzepakowy

Leczo z chorizo - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Przygotuj kiełbasę i pokrój ją w półplastry. W garnku rozgrzej olej rzepakowy (co ciekawe, olej ten doskonale pasuje do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia). Dodaj kiełbasę i podsmażaj, aż lekko się zarumieni. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 
  2. Cukinię pokrój w kostkę, podobnie paprykę i łodygi selera. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plastry.
  3. Kiedy kiełbasa się zarumieni, dodaj do niej cebulę i łodygi selera. Podduszaj razem, aż cebula zacznie się szklić. Następnie dodaj paprykę, czosnek i dopraw przyprawami do smaku. Podsmażaj całość, aż papryka zmięknie. 
  4. Do garnka dodaj cukinię i wymieszaj. Następnie zalej całość passata pomidorową i duś, aż warzywa będą miękkie. Jeśli uważasz, że konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.

Tak przygotowane leczo najlepiej smakuje z kolendrą i kromką domowego pieczywa. 

Więcej o: