Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Tak powstaje deser doskonały

Kto z nas nie kocha kruchego ciasta? Chyba nie znamy takiej osoby. A gdy jeszcze połączymy je z pysznymi, najlepiej świeżymi owocami, to mamy deser doskonały! Taka właśnie jest nasza tarta ze śliwkami, której smak podkręciliśmy jeszcze nietypowymi przyprawami.

Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi - przepis na jesienny deser

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 g masła
  • 80 g zimnej wody
  • jajko

Na wkład:

  • kilogram śliwek
  • cytryna
  • kardamon w proszku
  • cynamon w proszku
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • jajko

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieć krótko i szybko, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Wyjmij pestki ze śliwek i pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Dopraw je skórką otartą z cytryny, cukrem, kardamonem, cynamonem i oprósz skrobią. Dokładnie wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na płaski placek, przełóż na formę do tarty. Nadmiar ciasta zostaw do dekoracji. Na ciasto przełóż śliwki, po czym dekoracyjnie przykryj je z wierzchu resztą ciasta. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, by ciasto po upieczeniu miało piękny połysk. Piecz tartę w 190 stopniach Celsjusza (termoobieg) przez 50 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA