Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Tak powstaje deser doskonały I Przepisy HapsVod.pl!
Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Tak powstaje deser doskonały
REKLAMA
Haps
Kto z nas nie kocha kruchego ciasta? Chyba nie znamy takiej osoby. A gdy jeszcze połączymy je z pysznymi, najlepiej świeżymi owocami, to mamy deser doskonały! Taka właśnie jest nasza tarta ze śliwkami, której smak podkręciliśmy jeszcze nietypowymi przyprawami.
5
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi - przepis na jesienny deser
Składniki:
REKLAMA
Na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g cukru
300 g masła
80 g zimnej wody
jajko
Na wkład:
kilogram śliwek
cytryna
kardamon w proszku
cynamon w proszku
100 g cukru
50 g skrobi ziemniaczanej
jajko
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieć krótko i szybko, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Wyjmij pestki ze śliwek i pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Dopraw je skórką otartą z cytryny, cukrem, kardamonem, cynamonem i oprósz skrobią. Dokładnie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na płaski placek, przełóż na formę do tarty. Nadmiar ciasta zostaw do dekoracji. Na ciasto przełóż śliwki, po czym dekoracyjnie przykryj je z wierzchu resztą ciasta. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, by ciasto po upieczeniu miało piękny połysk. Piecz tartę w 190 stopniach Celsjusza (termoobieg) przez 50 minut.