Smażona fasolka szparagowa z sosem ze świeżych pomidorów i kolendrą

Fasolka szparagowa to fantastyczny dodatek do obiadu. Przyzwyczailiśmy się, że podaje się ją z zasmażką z bułki tartej, ale pamiętajcie, że w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Dlatego podajemy przepis na fasolkę w takim wydaniu, o jakim wielu się nie śniło.

Przepis na fasolkę szparagową z sosem ze świeżych pomidorów i kolendrą

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryczka chili
  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 0,5 kg pomidorów (bawole serce)
  • 50 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • kumin, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i czosnek, a papryczkę chili pozbaw nasion. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na cienkie plasterki, a chili w drobna kosteczkę. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek i w razie potrzeby pokrój na pół. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj fasolkę szparagową i smaż, aż się przyjemnie zrumieni. Gdy fasolka będzie już dobrze usmażona, dodaj cebulę, czosnek i chili. Podsmażaj kilka minut, aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.

Duś około 10 minut pod przykryciem, aż z pomidorów zrobi się sos. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA