Smażona fasolka szparagowa z sosem ze świeżych pomidorów i kolendrą I Przepisy HapsVod.pl!
Smażona fasolka szparagowa z sosem ze świeżych pomidorów i kolendrą
REKLAMA
Haps
Fasolka szparagowa to fantastyczny dodatek do obiadu. Przyzwyczailiśmy się, że podaje się ją z zasmażką z bułki tartej, ale pamiętajcie, że w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Dlatego podajemy przepis na fasolkę w takim wydaniu, o jakim wielu się nie śniło.
Haps
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na fasolkę szparagową z sosem ze świeżych pomidorów i kolendrą
Składniki:
REKLAMA
2 ząbki czosnku
cebula
papryczka chili
0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
0,5 kg pomidorów (bawole serce)
50 g masła
pęczek natki pietruszki
kumin, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę i czosnek, a papryczkę chili pozbaw nasion. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na cienkie plasterki, a chili w drobna kosteczkę. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek i w razie potrzeby pokrój na pół. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj fasolkę szparagową i smaż, aż się przyjemnie zrumieni. Gdy fasolka będzie już dobrze usmażona, dodaj cebulę, czosnek i chili. Podsmażaj kilka minut, aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę.
Duś około 10 minut pod przykryciem, aż z pomidorów zrobi się sos. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.