Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą - przepis na lekką i świeżą sałatkę I Przepisy HapsVod.pl!
Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą - przepis na lekką i świeżą sałatkę
REKLAMA
Haps
Tabbouleh to pyszna i lekka sałatka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań. Dodatek mięty i soku z cytryny sprawia, że ma orzeźwiający aromat, a nietypowy składnik, którym są morele, jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zachęcamy do przetestowania przepisu - sałatkę robi się ekspresowo.
Haps
REKLAMA
REKLAMA
Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą - przepis na lekką i świeżą sałatkę
Składniki:
REKLAMA
500 g moreli
czerwona papryka
czerwona cebula
papryczka chili
doniczka mięty
doniczka kolendry
doniczka natki pietruszki
cytryna
250 g kaszy kuskus (najlepiej pełnoziarnisty, ale może być też zwykły)
50 ml oliwy z oliwek
kumin, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kaszę zalej gorącą wodą lub bulionem - według przepisu na opakowaniu. Paprykę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Morele pozbaw pestki i pokrój na ósemki. Zioła drobno posiekaj.
Morele ułóż na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj odrobinę oleju. Smaż półtorej minuty na dużej mocy.
Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj kaszę z warzywami, ziołami, sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Na sam koniec dodaj morele i delikatnie wymieszaj.