Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą - przepis na lekką i świeżą sałatkę

Tabbouleh to pyszna i lekka sałatka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań. Dodatek mięty i soku z cytryny sprawia, że ma orzeźwiający aromat, a nietypowy składnik, którym są morele, jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zachęcamy do przetestowania przepisu - sałatkę robi się ekspresowo.

Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą - przepis na lekką i świeżą sałatkę

Składniki:

  • 500 g moreli
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • papryczka chili
  • doniczka mięty
  • doniczka kolendry
  • doniczka natki pietruszki
  • cytryna
  • 250 g kaszy kuskus (najlepiej pełnoziarnisty, ale może być też zwykły)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • kumin, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaszę zalej gorącą wodą lub bulionem - według przepisu na opakowaniu. Paprykę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Morele pozbaw pestki i pokrój na ósemki. Zioła drobno posiekaj.

Morele ułóż na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj odrobinę oleju. Smaż półtorej minuty na dużej mocy.

Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj kaszę z warzywami, ziołami, sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Na sam koniec dodaj morele i delikatnie wymieszaj.

Więcej o: