Chłodnik z botwinki z orzechami laskowymi. Przepis na wiosenny hit

Czy może być coś bardziej wiosennego i sezonowego niż chłodnik z botwinki? Wydaje nam się, że nie. Dlatego łapcie przepis i czym prędzej go testujcie - póki trwa sezon na botwinę. Gwarantujemy wam, że ten chłodnik będzie obiadowym hitem.

Chłodnik z botwinki z orzechami laskowymi - przepis na wiosenny hit

Składniki:

  • 300 g młodych buraczków z botwiną
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l maślanki
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
  • orzechy laskowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Buraczki z botwiną porządnie umyj. Następnie odetnij je od liści mniej więcej w połowie gałązki. Liści nie wyrzucaj. Będą jeszcze potrzebne.

Buraczki możesz obrać, aczkolwiek nie jest to konieczne – ważne, żeby pokroić je dość drobno, dzięki temu szybciej zmiękną podczas smażenia. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć na nią pokrojone buraczki. Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj do momentu, aż wszystko lekko zmięknie.

Zdejmij z ognia i poczekaj, aż buraki przestygną. Schłodzone buraczki zblenduj z obranym czosnkiem tak, by uzyskać jednolitą buraczaną pastę. Następnie wymieszaj ją razem z maślanką i jogurtem – tutaj użyj rózgi lub widelca, bo blender za bardzo rozrzedzi jogurt. Posiekaj ¾ koperku, ¾ szczypiorku i ¾ pozostałych liści botwinki. Dodaj je do chłodnika, dopraw wszystko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, jeśli potrzeba. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, by chłodnik dobrze się schłodził. Gotowy chłodnik podawaj z resztą koperku, posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi liśćmi buraczków. Genialnym dodatkiem i dekoracją będą prażone orzechy laskowe i olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Więcej o:
Copyright © Agora SA