Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraczki z botwiną porządnie umyj. Następnie odetnij je od liści mniej więcej w połowie gałązki. Liści nie wyrzucaj. Będą jeszcze potrzebne.
Buraczki możesz obrać, aczkolwiek nie jest to konieczne – ważne, żeby pokroić je dość drobno, dzięki temu szybciej zmiękną podczas smażenia. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć na nią pokrojone buraczki. Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj do momentu, aż wszystko lekko zmięknie.
Zdejmij z ognia i poczekaj, aż buraki przestygną. Schłodzone buraczki zblenduj z obranym czosnkiem tak, by uzyskać jednolitą buraczaną pastę. Następnie wymieszaj ją razem z maślanką i jogurtem – tutaj użyj rózgi lub widelca, bo blender za bardzo rozrzedzi jogurt. Posiekaj ¾ koperku, ¾ szczypiorku i ¾ pozostałych liści botwinki. Dodaj je do chłodnika, dopraw wszystko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, jeśli potrzeba. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, by chłodnik dobrze się schłodził. Gotowy chłodnik podawaj z resztą koperku, posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi liśćmi buraczków. Genialnym dodatkiem i dekoracją będą prażone orzechy laskowe i olej rzepakowy tłoczony na zimno.