Składniki:
Na sos cezar:
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos. Ocet, musztardę, sól, sos worcester, pieprz, czosnek, anchois, żółtko i odrobinę parmezanu zblenduj na gładką masę. Do masy dolewaj wymieszany olej z oliwą, cały czas ubijając/blendując. Gdy sos będzie jednolity i gładki, odstaw go do lodówki i zajmij się pozostałymi składnikami sałatki.
Szparagi pozbaw zdrewniałych łodyg i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj we wrzącej wodzie dokładnie 6 minut. Szparagi podsmaż na odrobinie oleju przez 3-4 minuty. Tak, by pozostały jeszcze chrupiące. Sałaty porwij.
Następnie wymieszaj sałaty ze szparagami, odrobiną grzanek i kilkoma łyżkami sosu. Podawaj sałatę posypaną parmezanem, grzankami i z jajkiem sześciominutowym na wierzchu.