Sałatka ze szparagami

Szparagi to warzywa, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Gdy już się pojawią, moglibyśmy je jeść bez przerwy. Jeśli wy macie podobnie i szukacie ciekawych przepisów na to, jak je wykorzystać, sprawdźcie naszą sałatkę ze szparagami. Sprawdzi się fantastycznie zarówno na lekki obiad, jak i jako dodatek do głównego dania.

Sałatka ze szparagami - przepis na danie, które pasuje do wszystkiego

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 sałaty rzymskie baby
  • garść startego parmezanu
  • garść grzanek
  • zioła

Na sos cezar:

  • 110 g octu czerwonego
  • 60 g musztardy dijon
  • 12 g soli
  • 12 g sosu worcestershire
  • 4 g pieprzu
  • 50 g czosnku
  • 25 g anchois
  • 1 żółtko
  • 250 g oleju rzepakowego
  • 200 g oliwy

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos. Ocet, musztardę, sól, sos worcester, pieprz, czosnek, anchois, żółtko i odrobinę parmezanu zblenduj na gładką masę. Do masy dolewaj wymieszany olej z oliwą, cały czas ubijając/blendując. Gdy sos będzie jednolity i gładki, odstaw go do lodówki i zajmij się pozostałymi składnikami sałatki.

Szparagi pozbaw zdrewniałych łodyg i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj we wrzącej wodzie dokładnie 6 minut. Szparagi podsmaż na odrobinie oleju przez 3-4 minuty. Tak, by pozostały jeszcze chrupiące. Sałaty porwij.

Następnie wymieszaj sałaty ze szparagami, odrobiną grzanek i kilkoma łyżkami sosu. Podawaj sałatę posypaną parmezanem, grzankami i z jajkiem sześciominutowym na wierzchu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA