Pasta z pieczonego kurczaka podana na grzance

Jesteś miłośnikiem past kanapkowych i szukasz inspiracji na coś nowego? Mamy dla ciebie prosty przepis na genialną pastę z pieczonego kurczaka. Podawana razem z pieczoną papryką i listkami kolendry stanie się twoją ulubioną przekąską.

Pasta z pieczonego kurczaka na grzance z pieczoną papryką i kolendrą

Składniki:

  • 4 wytrybowane udka z kurczaka
  • 250 ml oleju
  • 100 g serka kanapkowego typu Philadelphia
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 kromki dobrego pieczywa pszennego
  • 2 czerwone papryki
  • kilka gałązek kolendry
  • kumin do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przyrządzenia kurczaka. Udka obficie dopraw solą i pieprzem. Następnie polej olejem, aby mięso równomiernie się zamarynowało. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. To samo zrób z czosnkiem. Podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż cebula się zeszkli, a nawet lekko zarumieni.

Upieczonego kurczaka poszarp widelcem. Wymieszaj z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie upiecz paprykę. Nakłuj ją widelcem z każdej strony i posmaruj olejem. Przełóż do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Piecz aż do lekkiego przypalenia papryki. Wyjmij upieczoną paprykę z pieca i włóż do miski, którą następnie przykryj folią spożywczą - papryka musi zaparować.

Gdy wystygnie, możesz obrać ją ze skóry i pozbawić pestek. Następnie pokrój paprykę w grubszą kostkę dopraw solą, pieprzem i kuminem. Ostudzonego kurczaka zblenduj z serkiem kanapkowym. Dopraw do smaku. Pieczywo posmarują odrobiną oleju i na suchej patelni podsmaż na złotobrązowo. Na gotową grzankę nakładaj pastę z kurczaka, następnie pokrojoną pieczoną paprykę, a wierzch udekoruj listkami kolendry.

Więcej o:
Copyright © Agora SA