Składniki:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przyrządzenia kurczaka. Udka obficie dopraw solą i pieprzem. Następnie polej olejem, aby mięso równomiernie się zamarynowało. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. To samo zrób z czosnkiem. Podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż cebula się zeszkli, a nawet lekko zarumieni.
Upieczonego kurczaka poszarp widelcem. Wymieszaj z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie upiecz paprykę. Nakłuj ją widelcem z każdej strony i posmaruj olejem. Przełóż do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Piecz aż do lekkiego przypalenia papryki. Wyjmij upieczoną paprykę z pieca i włóż do miski, którą następnie przykryj folią spożywczą - papryka musi zaparować.
Gdy wystygnie, możesz obrać ją ze skóry i pozbawić pestek. Następnie pokrój paprykę w grubszą kostkę dopraw solą, pieprzem i kuminem. Ostudzonego kurczaka zblenduj z serkiem kanapkowym. Dopraw do smaku. Pieczywo posmarują odrobiną oleju i na suchej patelni podsmaż na złotobrązowo. Na gotową grzankę nakładaj pastę z kurczaka, następnie pokrojoną pieczoną paprykę, a wierzch udekoruj listkami kolendry.