Składniki:
Składniki na tłuczone ziemniaki:
Składniki na sałatkę:
Sposób przygotowania:
Kurczaka przed pieczeniem należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby ocieplił się w temperaturze pokojowej. Przygotuj brytfankę lub wyższe naczynie żaroodporne.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Masło rozpuść i wymieszaj z przyprawami. Kurczaka wysmaruj rozpuszczonym masłem, przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 1-1,5 godz., co jakiś czas polewając kurczaka ściekającym tłuszczem.
W tym czasie przygotuj ziemniaki. Obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź dokładnie, dodaj masło i roztłucz za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Przejdź do sałatki z jarmużu. Jarmuż porwij i pozbądź się łykowatych łodyg. Następnie wymieszaj z oliwą i "wymasuj" liście jarmużu. Dzięki temu nie będą twarde i gumowe. Dodaj musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Podawaj z upieczonym kurczakiem i tłuczonymi ziemniakami.