Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym I Przepisy HapsVod.pl!
Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym
REKLAMA
Haps
Klopsiki to pyszny obiadowy klasyk, który bez problemu przygotuje każdy. Co istotne, kotleciki można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej. My proponujemy przepis, w którym wykorzystacie soczewicę i kaszę jaglaną. Do tego tradycyjny sos pomidorowy i gotowe! Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni.
5
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym
Składniki na sos:
REKLAMA
600 ml passaty pomidorowej
jedno opakowanie Fix Vegeta Natur Klopsiki
100 g marchewki
100 g selera naciowego
łyżka oliwy
sól
Składniki na klopsiki:
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
400 g ugotowanej zielonej soczewicy
średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki oregano
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka papryki wędzonej
4 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mąki razowej
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
łyżka oliwy
olej do smażenia pulpecików
sól
300 g dowolnego, ugotowanego makaronu
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu. Do garnuszka wlej oliwę i wrzuć posiekaną marchewkę i selera naciowego. Podsmaż, aż marchewka się zrumieni, dodaj passatę pomidorową. Zagotuj. Zawartość opakowania rozpuść w 60 ml letniej wody. Odstaw na chwilę, a następnie postępuj według instrukcji na opakowaniu.
Zabierz się za przygotowanie klopsików. Siemię lniane zalej ciepłą wodą - wystarczy 6 łyżek - i odstaw na 10 minut aż spęcznieje. Cebulę i ząbek czosnku pokrój drobno i podsmaż na łyżce oliwy, aż się zezłoci. Soczewicę i kaszę przełóż do większej miski, dodaj przyprawy, siemię, mąkę, podsmażoną cebulę i czosnek i zamieszaj. Nie trzeba blendować, dobrze ugotowana soczewica jest miękka, a kotleciki będą mieć ciekawszą strukturę. Uformuj klopsiki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto, delikatnie przewracając. Gotowe klopsiki dodaj do sosu pomidorowego, a następnie podawaj z makaronem.