Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym. Poezja!

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym to klasyk. Mimo to wcale nie tak często lądują na naszych talerzach. A szkoda, bo są i piękne, i pyszne! Sprawdźcie nasz przepis z wykorzystaniem składnika, który perfekcyjnie podbije smak dania.

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym - składniki:

Na sos:

  • 600 ml passaty pomidorowej
  • opakowanie Fix Vegeta Natur Klopsiki
  • 2 marchewki
  • laska selera naciowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżka oliwy
  • sól

Na klopsiki:

  • 600 g wołowiny lub jagnięciny
  • średnia cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia pulpecików
  • sól
  • 300 g dowolnego, ugotowanego makaronu

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym - sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania sosu. Do garnuszka wlej oliwę, a do środka wrzuć posiekaną marchewkę i seler naciowy. Podsmaż, aż marchewka się zrumieni i dodaj wędzoną paprykę oraz passatę pomidorową. Zagotuj. Zawartość Fix Vegeta Natur Klopsiki rozpuść w 60 ml letniej wody. Odstaw na chwilę, a następnie postępuj według instrukcji na opakowaniu.

Zabierz się za przygotowanie klopsików. Cebulę i marchewkę pokrój drobno. Czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na patelni. Gdy cebula się zeszkli, przełóż warzywa do miski z mięsem. Dodaj kumin, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie i uformuj klopsiki.

Gotowe klopsiki obsmażaj na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy równomiernie się zarumienią, połącz je z sosem pomidorowym i podawaj z ulubionym makaronem.