• Link został skopiowany

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą. Idealny na lato

Najlepsza rzecz na upały? Sernik na zimno! Już sama myśl o nim sprawia, że się uśmiechamy, a co dopiero, gdy dodamy do równania maliny i białą czekoladę! Tu nie ma co się zastanawiać, czy go robić, czy nie. Mikser w dłoń i do dzieła!
Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą
Haps.pl

Przepis na sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

Składniki:

  • 1 kg serka typu Philadelphia,
  • 100 ml mleka 3,2 proc.,
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 200 g białej czekolady
  • laska wanilii,
  • 600 g świeżych malin,
  • 250 g ciastek (np. typu Oreo),
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania spodu. Zblenduj ciastka, a następnie wymieszaj je dokładnie z masłem, tak by powstała jednolita masa. Wyłóż nią tortownicę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

W tym czasie przygotuj sernik. Do gotującego się mleka dodaj śmietanę, cukier i 3/4 białej czekolady. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ziarna z laski wanilii, zamieszaj, a następnie połącz masę razem z twarogiem. Dodaj do środka część malin i zamieszaj delikatnie, tak by ich nie zgnieść.

Wyjmij spód z lodówki, wylej na wierzch masę twarogową i dokładnie wygładź. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gotowy sernik podawaj z tartą lub rozpuszczoną białą czekoladą.

Więcej o: