Tacos z grillowaną karkówką

Tacos, takos, TAK-os! Tym paczuszkom szczęścia nie da się powiedzieć "nie". Na zewnątrz chrupiące, a w środku same dobroci - ogórek, awokado, kolendra, no i główna gwiazda, czyli genialne szaszłyki z karkówki.

Przepis na tacos z grillowaną karkówką

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 8 tortilli pszennych do tacos,
  • ogórek szklarniowy,
  • 100 g sera cheddar,
  • 2 awokado,
  • 2 limonki,
  • 2 papryczki chili, 
  • 150 g śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka czosnku w proszku,
  • łyżeczka suszonej cebuli,
  • łyżeczka chili w proszku,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • sól do smaku,
  • natka kolendry do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Karkówkę wieprzową pokrój w kostkę około 1 x 1 cm. Dodaj do niej wszystkie przyprawy i olej. Wymieszaj dokładnie i odstaw do marynowania na dwie godziny. W tym czasie przygotuj dodatki, pokrój drobno ogórka, awokado i chili oraz zetrzyj ser.

Zamarynowaną karkówkę nabij na namoczone uprzednio patyczki do szaszłyków. Grilluj lub piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Na gotowe tacos nakładaj śmietanę, pokrojone dodatki, zgrillowane mięso, starty ser i świeżo zerwaną kolendrę. Jedz, póki gorące!

Więcej o: