Tacos z grillowaną karkówką
Tacos, takos, TAK-os! Tym paczuszkom szczęścia nie da się powiedzieć "nie". Na zewnątrz chrupiące, a w środku same dobroci - ogórek, awokado, kolendra, no i główna gwiazda, czyli genialne szaszłyki z karkówki.
Przepis na tacos z grillowaną karkówką
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 8 tortilli pszennych do tacos,
- ogórek szklarniowy,
- 100 g sera cheddar,
- 2 awokado,
- 2 limonki,
- 2 papryczki chili,
- 150 g śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- łyżeczka suszonej cebuli,
- łyżeczka chili w proszku,
- łyżeczka brązowego cukru,
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ziaren kolendry,
- sól do smaku,
- natka kolendry do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Karkówkę wieprzową pokrój w kostkę około 1 x 1 cm. Dodaj do niej wszystkie przyprawy i olej. Wymieszaj dokładnie i odstaw do marynowania na dwie godziny. W tym czasie przygotuj dodatki, pokrój drobno ogórka, awokado i chili oraz zetrzyj ser.
Zamarynowaną karkówkę nabij na namoczone uprzednio patyczki do szaszłyków. Grilluj lub piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Na gotowe tacos nakładaj śmietanę, pokrojone dodatki, zgrillowane mięso, starty ser i świeżo zerwaną kolendrę. Jedz, póki gorące!