David Gaboriaud odwiedził naszą hapsową kuchnię. Kucharz przygotował wybitny tabbouleh, czyli sałatkę warzywną charakterystyczną dla kuchni libańskiej. Jednak nie taki, jakiego zapewne się spodziewasz. Zamiast kaszy bulgur wykorzystał... kalafiora. I to w całości, bo do sałatki dodał również liście, udowadniając w ten sposób, że każda część tego warzywa nadaje się do jedzenia i, mało tego, jest przepyszna! Zrób ten tabbouleh w domu i przekonaj się, że mamy rację.
Haps
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na tabbouleh z kalafiora z dressingiem tahini według Davida Gaboriaud
Składniki:
REKLAMA
pół małego kalafiora,
pół ogórka,
garść kolorowych pomidorków koktajlowych,
kilka gałązek koperku,
kilka gałązek natki pietruszki,
kilka listków mięty,
4 łyżki jogurtu labneh,
2 łyżki migdałów blanszowanych,
40 g sera pecorino,
szczypta przyprawy zaatar,
1 cytryna,
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin,
2 łyżki tahini,
sól, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórek pokrój w półcentymetrową kosteczkę (wcześniej usuń pestki). Pomidorki pokrój na pół. Wszystkie zioła drobno posiekaj. Migdały upraż na suchej patelni, a następnie również posiekaj.
Pastę tahini rozcieńcz kilkoma łyżkami wody, aż zrobi się płynna. Dodaj sok z połowy cytryny oraz dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj kalafior z ziołami i ogórkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach ułóż jogurt (jeśli nie możesz znaleźć go w sklepie, David Gaboriaud tłumaczy w wideo, jak zrobić taki jogurt samemu w domu), a na nim tabbouleh. Dodaj pomidorki i migdały. Polej sosem. Zetrzyj ser pecorino oraz skórkę z cytryny. Bon appétit!