David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

David Gaboriaud odwiedził naszą hapsową kuchnię. Kucharz przygotował wybitny tabbouleh, czyli sałatkę warzywną charakterystyczną dla kuchni libańskiej. Jednak nie taki, jakiego zapewne się spodziewasz. Zamiast kaszy bulgur wykorzystał... kalafiora. I to w całości, bo do sałatki dodał również liście, udowadniając w ten sposób, że każda część tego warzywa nadaje się do jedzenia i, mało tego, jest przepyszna! Zrób ten tabbouleh w domu i przekonaj się, że mamy rację.

Przepis na tabbouleh z kalafiora z dressingiem tahini według Davida Gaboriaud

Składniki:

  • pół małego kalafiora,
  • pół ogórka,
  • garść kolorowych pomidorków koktajlowych,
  • kilka gałązek koperku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kilka listków mięty,
  • 4 łyżki jogurtu labneh,
  • 2 łyżki migdałów blanszowanych,
  • 40 g sera pecorino,
  • szczypta przyprawy zaatar,
  • 1 cytryna,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin,
  • 2 łyżki tahini,
  • sól, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórek pokrój w półcentymetrową kosteczkę (wcześniej usuń pestki). Pomidorki pokrój na pół. Wszystkie zioła drobno posiekaj. Migdały upraż na suchej patelni, a następnie również posiekaj. 

Pastę tahini rozcieńcz kilkoma łyżkami wody, aż zrobi się płynna. Dodaj sok z połowy cytryny oraz dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj kalafior z ziołami i ogórkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Na talerzach ułóż jogurt (jeśli nie możesz znaleźć go w sklepie, David Gaboriaud tłumaczy w wideo, jak zrobić taki jogurt samemu w domu), a na nim tabbouleh. Dodaj pomidorki i migdały. Polej sosem. Zetrzyj ser pecorino oraz skórkę z cytryny. Bon appétit!

Więcej o:
Copyright © Agora SA