Przepis na fajitas z kurczakiem. Od razu zróbcie więcej, bo zniknie lotem błyskawicy

Znudzeni schabowym i mielonymi? Przygotujcie ucztę prosto z pogranicza Meksyku i USA, i zaskoczcie swoich gości (albo domowników) pysznymi fajitas z kurczakiem, warzywami i guacamole. Raz ich spróbujecie i na stałe dodacie do swojego kulinarnego repertuaru.

Przepis na fajitas z kurczakiem

Składniki na cztery porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sok z połowy limonki,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przybranie:

  • 4 tortille,
  • 2 pomidory,
  • mała cebula,
  • 8 łyżek guacamole,
  • kilka łyżek startego żółtego sera,
  • po łyżce śmietany 18 proc. na każdy placek,
  • ostra papryka marynowana wedle uznania,
  • natka kolendry wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Kurczaka, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj kumin, wędzona paprykę, pieprz, sól i łyżkę oleju. Wyciśnij także sok z połowy limonki. Całość wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka. Zdejmij go z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż także paprykę i cebulę. Gdy zmiękną, znów dodaj kurczaka.

Na tortille wyłóż po dwie łyżki guacamole, a na nie po porcji kurczaka z warzywami. Całość przykryj sałatką z pomidorów (pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj z posiekaną cebulą), plasterkami ostrej papryki, kilkoma kleksami gęstej śmietany i listkami kolendry.

Więcej o:
Copyright © Agora SA