-
hapsvod
-
przepisy
- Przepis na fajitas z kurczakiem. Od razu zróbcie więcej, bo zniknie lotem błyskawicy
Przepis na fajitas z kurczakiem. Od razu zróbcie więcej, bo zniknie lotem błyskawicy
Znudzeni schabowym i mielonymi? Przygotujcie ucztę prosto z pogranicza Meksyku i USA, i zaskoczcie swoich gości (albo domowników) pysznymi fajitas z kurczakiem, warzywami i guacamole. Raz ich spróbujecie i na stałe dodacie do swojego kulinarnego repertuaru.
Przepis na fajitas z kurczakiem
Składniki na cztery porcje:
- 400 g piersi z kurczaka,
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sok z połowy limonki,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Przybranie:
- 4 tortille,
- 2 pomidory,
- mała cebula,
- 8 łyżek guacamole,
- kilka łyżek startego żółtego sera,
- po łyżce śmietany 18 proc. na każdy placek,
- ostra papryka marynowana wedle uznania,
- natka kolendry wedle uznania.
Sposób przygotowania:
Kurczaka, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj kumin, wędzona paprykę, pieprz, sól i łyżkę oleju. Wyciśnij także sok z połowy limonki. Całość wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka. Zdejmij go z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż także paprykę i cebulę. Gdy zmiękną, znów dodaj kurczaka.
Na tortille wyłóż po dwie łyżki guacamole, a na nie po porcji kurczaka z warzywami. Całość przykryj sałatką z pomidorów (pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj z posiekaną cebulą), plasterkami ostrej papryki, kilkoma kleksami gęstej śmietany i listkami kolendry.