David Gaboriaud zrobił u nas suflet na Dzień Kobiet. Nie możemy przestać o nim myśleć

David Gaboriaud odwiedził kuchnię Hapsa i z okazji Dnia Kobiet przygotował taki suflet czekoladowy, że gdybyśmy mieli w redakcji kapcie, pospadałyby nam z nóg. Kucharz podkręcił jego smak sosem czekoladowo-kawowym, a my zgodnie stwierdziliśmy, że to najlepsze, co nam się w życiu przytrafiło. Ale wiesz, co jest jeszcze lepsze? Że bez żadnego problemu zrobisz taki deser w domu. Łap przepis!

Przepis na suflet czekoladowy Davida Gaboriaud

Składniki na cztery suflety:

Na suflet:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao,
  • 50 g masła + więcej do smarowania foremek,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru + więcej do posypania foremek,
  • 4 białka,
  • sól.

Na sos:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 pojedyncze espresso.

Sposób przygotowania:

Zacznij od zrobienia sosu. Czekoladę posiekaj. Zagotuj śmietankę i wlej do miski z czekoladą. Wymieszaj, aż powstanie jednolity krem. Dodaj espresso i znowu wymieszaj. Odstaw do lodówki. 

Wysmaruj foremki do sufletu masłem od dołu do góry i oprósz je cukrem. Włóż foremki do lodówki.

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Żółtka ubij z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych żółtek wlej stopniowo rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Dodaj stopniowo białka i wymieszaj delikatnie, tak aby masa nie opadła. 

Przełóż masę do foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza z termoobiegiem przez osiem do 12 minut lub do momentu, kiedy suflet ładnie urośnie. Wyjmij suflety z pieca. Zrób dziurkę w sufletach i wlej do środka gorący sos.

Więcej o:
Copyright © Agora SA