Składniki na cztery suflety:
Na suflet:
Na sos:
Sposób przygotowania:
Zacznij od zrobienia sosu. Czekoladę posiekaj. Zagotuj śmietankę i wlej do miski z czekoladą. Wymieszaj, aż powstanie jednolity krem. Dodaj espresso i znowu wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Wysmaruj foremki do sufletu masłem od dołu do góry i oprósz je cukrem. Włóż foremki do lodówki.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Żółtka ubij z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych żółtek wlej stopniowo rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Dodaj stopniowo białka i wymieszaj delikatnie, tak aby masa nie opadła.
Przełóż masę do foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza z termoobiegiem przez osiem do 12 minut lub do momentu, kiedy suflet ładnie urośnie. Wyjmij suflety z pieca. Zrób dziurkę w sufletach i wlej do środka gorący sos.