Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą, włóż do dużej szklanej miski, obtocz w mieszance przypraw garam masala, ostrej i słodkiej papryce. Dodaj oliwę i dłońmi dokładnie nasmaruj kurczaka.
Następnie dodaj imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie nasmaruj kurczaka. Dodaj 1/3 jogurtu i wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania (najlepiej na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny na blat kuchenny).
W tym czasie przygotuj sos: ogórek zetrzyj na tarce i lekko posól. Odczekaj 10 minut i odlej powstałą wodę. Dodaj otartą skórkę i sok z limonki, posiekaną miętę i szczypiorek. Wymieszaj z pozostałą częścią jogurtu i ewentualnie dopraw solą do smaku.
Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków, następnie rozłóż na ruszcie piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut. Podawaj gorące polane sosem jogurtowo-miętowym.