Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo miętowym

Próbowaliście kuchni hinduskiej? Niezależnie od tego, co powiecie, nasza odpowiedź brzmi: świetnie! Jeśli mieliście przyjemność, teraz ją podwoicie, a jeśli nie mieliście - od dziś na słowo "tandoori" wasze serca zabiją mocniej.

Przepis na szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori w sosie miętowo-jogurtowym

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka bez kości,
  • 500 g,
  • ogórek szklarniowy,
  • limonka,
  • 30 g miodu pszczelego,
  • 30 g startego imbiru,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • cebula drobno posiekana,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 starte ząbki czosnku,
  • 20 g garam masala,
  • 20 g soli,
  • 20 g papryki słodkiej mielonej,
  • 20 g papryki ostrej mielonej,
  • pęczek mięty,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą, włóż do dużej szklanej miski, obtocz w mieszance przypraw garam masala, ostrej i słodkiej papryce. Dodaj oliwę i dłońmi dokładnie nasmaruj kurczaka.

Następnie dodaj imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie nasmaruj kurczaka. Dodaj 1/3 jogurtu i wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania (najlepiej na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny na blat kuchenny).

W tym czasie przygotuj sos: ogórek zetrzyj na tarce i lekko posól. Odczekaj 10 minut i odlej powstałą wodę. Dodaj otartą skórkę i sok z limonki, posiekaną miętę i szczypiorek. Wymieszaj z pozostałą częścią jogurtu i ewentualnie dopraw solą do smaku.

Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków, następnie rozłóż na ruszcie piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut. Podawaj gorące polane sosem jogurtowo-miętowym.

Więcej o: