Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!

Przepis na kluski leniwe z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól.

Karmelizowana cebulka:

  • cebula,
  • 2-3 łyżki masła,
  • listki szałwii wedle uznania,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku.

Do podania:

  • pestki dyni.

Sposób przygotowania:

Składniki na kluseczki wymieszaj widelcem lub ręką. Gdy się połączą, podsyp blat mąką i roluj wałeczek o szerokości 1 cm. Oprószonym mąką nożem krój pod kątem kluseczki. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odsącz z wody, chwilę studź.

W trakcie gotowanie kluseczek podsmaż na maśle posiekaną cebulę i listki szałwii. Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni. Całość przypraw solą i pieprzem.

Do karmelizującej się cebuli wrzuć kluseczki i podsmażaj przez kilka minut. Leniwe kluski podawaj z listkami smażonej szałwii i pestkami dyni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA