Zwyciężczyni "MasterChefa" odwiedziła naszą kuchnię. Jej przepis olśniewa. "Zrobicie wrażenie"

Joanna Szymanowska to zwyciężczyni 12. edycji "MasterChefa". Zaprosiliśmy ją do kuchni Hapsa, by podzieliła się z nami i z wami wyjątkowymi przepisami. Jeden z nich tak nas oczarował, że nie mogliśmy oderwać się od talerzy. To policzki wołowe podawane z chrzanowym purée, chipsami z cebulki oraz z gruszką w przyprawach korzennych. - Fajny obiad, którego nie spotkacie w każdym domu, a na pewno zrobicie wrażenie - stwierdziła. Bez dwóch zdań ma rację.

Joanna Szymanowska z Poznania zdaniem jurorów była najlepszą uczestniczką 12. edycji "MasterChefa". W ostatecznej rozgrywce pokonała Karolinę Grzelak. Jej zwycięskimi potrawami były zupa krem z cebuli z chipsem z topinamburu i chipsem z parmezanem podana jako przystawka, grillowane macki ośmiornicy z purée chrzanowo-ziemniaczanym, chorizo i sosem paprykowo-pomidorowym zaserwowane jako danie główne oraz krem z białego maku z sosem na bazie amaretto z kruszonką na deser.

Poznanianka po zwycięstwie w programie kulinarnym odwiedziła naszą hapsową kuchnię. Podzieliła się z nami niebanalnym przepisem na policzki wołowe z purée chrzanowym, chipsami z cebulki oraz gruszką w korzennych przyprawach. Nie trzeba było długo czekać, gdy wspaniały zapach rozszedł się po całej kuchni. Punktem kulminacyjnym była zaś degustacja policzków, które smakiem po prostu zwalały z nóg. Zgodnie stwierdziliśmy, że dawno nie jedliśmy czegoś tak dobrego.

To fajny obiad, którego nie spotkacie w każdym domu, a na pewno zrobicie wrażenie

- powiedziała Joanna podczas przygotowywania policzków. Sami się przekonajcie, że miała rację i łapcie przepis.

Przepis Joanny Szymanowskiej na policzki wołowe

Z podanych poniżej składników przygotujesz porcje dla czterech osób.

Składniki na policzki wołowe:

  • 800 g policzków wołowych,
  • 2 białe, duże cebule,
  • główka czosnku,
  • marchew,
  • por, tylko biała część,
  • seler,
  • 7 brunatnych pieczarek,
  • litr bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna kardamonu,
  • laska cynamonu,
  • 650 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na purée z chrzanem:

  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g masła,
  • 100 g startego chrzanu (może być gotowy w słoiczku),
  • sól do smaku.

Składniki na chipsy z cebulki:

  • biała cebula,
  • 400 ml oleju rzepakowego do smażenia,
  • sól do smaku.

Składniki na gruszkę w przyprawach korzennych:

  • 2 gruszki,
  • 600 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 5 goździków,
  • 220 ml miodu.

Dodatki: 

  • szczypiorek drobno krojony

Sposób przygotowania:

Policzki wołowe

Policzki oczyść z błon i pokrój na cztery porcje. Mięso osusz i obtocz w mące. Następnie na mocno rozgrzanej patelni przysmaż każdą stronę mięsa na złocisty kolor. W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, marchew, seler i por. Usmażone mięso włóż do naczynia żaroodpornego.

Warzywa przysmaż na patelni po mięsie, a następnie zalej czerwonym winem, redukuj o 1/3. Dodaj liść laurowy, kardamon, cynamon, garść tymianku i bulion. Całość zagotuj i zalej mięso. Wstaw na trzy godziny do piekarnika nastawionego na 150-160°C. Mięso powinno być miękkie i ładnie się rozpadać. Wywar z mięsa przecedź przez drobne sito. Następnie wlej na patelnię i redukuj, aż wywar będzie miał konsystencję częstego sosu. 

Purée z chrzanem

Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do odparowania. Ziemniaki rozgnieć. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj stopniowo masło, aż konsystencja będzie jednolita. Dodaj chrzan, wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą.

Chipsy z cebulki

Obierz cebulę i pokrój na cienkie plastry. Włóż ją do miski z zimną wodą. Zostaw na mniej więcej 10 minut. Po namoczeniu osusz ją dobrze ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Rozgrzej olej w głębokim garnku do temperatury 170-180°C. Cebulę smaż partiami do uzyskania złotego koloru. Następnie odłóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju i do smaku posyp solą jeszcze gorącą cebulę.

Gruszka w przyprawach korzennych

Do rondla na średniej mocy palnika wlej wino i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem gruszki. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru alkoholu. Gruszki oczyść, obierz, zostawiając im ogonki. Umieść gruszki w garnku z winem i przyprawami. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Aby gruszki równomiernie się nasączyły, przekładaj je od czasu do czasu. Po tym czasie przykryj je pokrywką i zostaw do wystygnięcia. Następnie przekrój i podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA