Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Skrzydełka są świetne - latem fantastyczne na grilla, zimą chętnie wrzuca się je do piekarnika. A próbowaliście tych w wersji egzotycznej - w chrupiącej panierce w klejącym, słodkim sosie? Jeśli nie - do dzieła! A jeśli tak... Nie wierzymy, że znów ich nie zrobicie.

Przepis na skrzydełka z kurczaka w glazurze

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka,
  • 140 g skrobi ziemniaczanej,
  • 80 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Na glazurę:

  • 170 g cukru,
  • 180 ml octu ryżowego,
  • 90 ml sosu sojowego,
  • skórka i sok z jednej pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 60 ml wody,
  • 10 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 papryczki chili.

Dodatkowo:

  • natka kolendry,
  • pęczek dymki.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z mąką pszenną, skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Gotowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj glazurę.

W garnuszku umieść cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, skórkę i sok z pomarańczy. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę lub do momentu, aż zacznie robić się kleisty. Dodaj drobno posiekany lub starty na tarce czosnek i imbir. Pogotuj chwilę. Dodaj skrobię wymieszaną z wodą. Zagotuj i zestaw z ognia.

Wyjmij skrzydełka z piekarnika – jeśli nie są wystarczająco rumiane, nie przejmuj się, ważne, by były chrupiące i soczyste. Wrzuć skrzydełka do miski, zalej je gotową glazurą i dokładnie wymieszaj. Jedz, póki gorące!

Więcej o:
Copyright © Agora SA