Składniki:
Ilości składników można modyfikować wedle własnego uznania. Niektórzy dodają też np. kardamon, gałkę muszkatołową, chili oraz miód lub syrop z agawy, by trochę dosłodzić napój.
Sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Powinno być dobrze zagrzane, ale nie może się zagotować. Gdy jest już podgrzane, dodajemy do niego przyprawy. Najpierw wsypujemy kurkumę, która nadaje złotemu mleku koloru i ma właściwości przeciwzapalne. Mieszamy, a następnie wsypujemy cynamon. Dodajemy goździki oraz pieprz cayenne. Z tą ostatnią przyprawą trzeba być jednak ostrożnym i uważać, by nie przesadzić. Wystarczy szczypta. Na koniec dorzucamy łyżkę masła oraz kilka plasterków świeżego imbiru.
Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą. Jednocześnie wciąż pilnujemy, by mleko się podgrzewało, ale nie zagotowało. Gdy płyn będzie już wyglądał w miarę jednolicie, możemy zdjąć garnek z ognia, a złote mleko przelać do szklanek.