Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Uwaga, mamy dziś gratkę dla każdego łasucha. To szybkie ciasto na kefirze na stałe zagości w twoim domu. Wychodzi lekkie, puszyste i, co więcej, możesz za każdym razem używać innych dodatków. Sprawdź, co my do niego dodaliśmy - na pewno nie spodziewasz się takiego połączenia.

Szybkie ciasto na kefirze - trzy razy mrugniesz i gotowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki kefiru
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1 pełna łyżka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • dodatki: dżem i czekolada

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większą miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na jasną, puszystą masę. 
  2. Do masy stopniowo dodawaj kefir, nie przerywając miksowania. Pod koniec cienką strużką dolewaj olej.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i łyżka po łyżce dodawaj do miski z ciastem. Zmniejsz obroty miksera. 
  4. Gdy ciasto jest będzie gotowe, przygotuj formę do pieczenia, natłuść ją masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. 
  5. Do formy do pieczenia przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Następnie ułóż kawałki czekolady i dżem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40-45 minut. Możesz udekorować je cukrem pudrem. 
Więcej o: