Strasznie pyszne ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween to nie magia, ani czary - zrobisz je w kilka chwil. Przyda ci się trochę dżemu, ostry nóż i finezja. Wszystko to zawiń w ciasto francuskie i masz ciasteczka cud-malina. Albo cud-wiśnia. Zależy, jaki masz dżem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Strasznie pyszne ciasteczka w pięć minut

Składniki:

  • 2 kawałki ciasta francuskiego, najlepiej dobrze schłodzonego
  • ulubiony dżem, truskawkowy lub wiśniowy
  • opcjonalnie odrobina cukru lub cynamonu
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciastek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwa arkusze ciasta francuskiego. Z obu za pomocą szerokiej szklanki wytnij okręgi. Z jednej części kołek wytnij kształt oczu, nosa i przerażający uśmiech. 
  2. Na fragmentach ciasta francuskiego bez wycięć połóż dżem. Następnie przyłóż na tę warstwę kawałki z wyciętą buzią i lekko przyklep. 
  3. Żeby mieć pewność, że farsz nie wypłynie podczas pieczenia, dodatkowo przyduś brzegi ciastek widelcem. Piecz do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Więcej o:
Copyright © Agora SA