-
hapsvod
-
przepisy
- Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Kto kocha kopytka, ręka do góry! Jeśli kochacie kopytka, to za tym przepisem po prostu przepadniecie. Kopytka z dynią są fantastyczne same w sobie, ale niech smak idzie w parze z kształtem. Kopytka dyniowe w kształcie dyni to prawdziwa uczta. Jeden dodatek jest nieodzowny.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepyszne kopytka z dynią - lepszych nie zrobicie
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 400 g purée z pieczonej dyni
- 1 duże jajko, możesz dodać dwa
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- długa wykałaczka
Sposób wykonania:
- Najpierw upiecz dynię. Ja używam dyni piżmowej. Dynię pokrój i włóż do nagrzanego piekarnika. Powinien być gorący - nie mniej niż 180 stopni. Miąższ z upieczonej dyni włóż do miseczki.
- Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą i listkiem laurowym. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
- Do miski z ziemniakami i dynią wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie już idealnie zagniecione, odrywaj z niego kuleczki.
- Teraz za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni w naszych kopytkach. Następnie wkładaj je na osolony wrzątek z dodatkiem masła.
- Kopytka w kształcie dyni gotuj przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.