Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Kto kocha kopytka, ręka do góry! Jeśli kochacie kopytka, to za tym przepisem po prostu przepadniecie. Kopytka z dynią są fantastyczne same w sobie, ale niech smak idzie w parze z kształtem. Kopytka dyniowe w kształcie dyni to prawdziwa uczta. Jeden dodatek jest nieodzowny.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepyszne kopytka z dynią - lepszych nie zrobicie

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 400 g purée z pieczonej dyni
  • 1 duże jajko, możesz dodać dwa
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • długa wykałaczka

Sposób wykonania:

  1. Najpierw upiecz dynię. Ja używam dyni piżmowej. Dynię pokrój i włóż do nagrzanego piekarnika. Powinien być gorący - nie mniej niż 180 stopni. Miąższ z upieczonej dyni włóż do miseczki.
  2. Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą i listkiem laurowym. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
  3. Do miski z ziemniakami i dynią wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie już idealnie zagniecione, odrywaj z niego kuleczki. 
  4. Teraz za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni w naszych kopytkach. Następnie wkładaj je na osolony wrzątek z dodatkiem masła. 
  5. Kopytka w kształcie dyni gotuj przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA