Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Niektórzy twierdzą, że grzyby rządzą światem. Tego nie wiemy, ale za to wiemy na pewno, że rządzą na talerzu. Wzbogacją smak potraw i sprawiają, że jeszcze dłuuugo o nich myślimy. My tak mieliśmy, gdy zjedliśmy puszysty omlet z grzybami, który w kuchni Hapsa przygotowała Beata Borucka, znana szerzej jako Mądra Babcia. Przyrzekamy: ten omlet to złoto!

Przepis na puszysty omlet z grzybami według Mądrej Babci

Składniki:

  • 500 g dowolnych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlarze),
  • średnia cebula,
  • 6 jajek,
  • 250 g tartego grubo sera,
  • 250 ml śmietany 22 proc.,
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć chwilę na maśle klarowanym. Dodać pokrojone grzyby i smażyć przez cztery-pięć minut na średnim ogniu, na końcu dodać sól, pieprz i majeranek.

W tym czasie do miski wbić jajka, dodać śmietanę i rozbełtać. Dodać żółty ser i wymieszać. Masę wlać na podsmażone grzyby i smażyć na średnim ogniu przez pięć minut. Następnie patelnię z masą włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec około 10 minut. Podawać na gorąco, najlepiej posypany szczypiorkiem lub natką pietruszki.  

Więcej o: