Składniki:
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić na 30 minut. Grzyby pokroić w duże kawałki. Mięso oprószyć mąką i podsmażyć do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka lub brytfanki.
Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, podsmażyć przez chwilę. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać szklankę wody lub bulionu, doprowadzić do wrzenia i wlać do mięsa.
Na suchą patelnię wrzucić pokrojone grzyby, smażyć przez chwilę, obracając przez poruszanie patelnią. Gdy zaczną pachnieć, dodać masło klarowane i smażyć przez chwilę. Nie mieszać łyżką! Przysmażone grzyby przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać szklankę wody lub bulionu. Doprowadzić do wrzenia i wlać do mięsa z cebulą. Wrzucić ziele, liść laurowy, majeranek, wetrzeć trochę gałki oraz opcjonalnie pęk świeżych ziół. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Podawać posypane natką pietruszki np. z ziemniakami, pęczakiem, kaszą gryczaną lub tylko z pieczywem.