Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Grzyby to najlepsze, co daje nam jesień. Są aromatyczne i nadają potrawom wyjątkowy smak umami. Świetnie sprawdzają się jako składnik wielu dań. Co powiecie na to, żeby zrobić z nimi gulasz? Beata Borucka, szerzej znana jako Mądra Babcia, przyrządziła taki w kuchni Hapsa i wiecie co? Zaniemówiliśmy z zachwytu! Poniżej znajdziecie przepis i przekonacie się sami, jaki jest pyszny.

Przepis na gulasz z polędwiczki wieprzowej z leśnymi grzybami według Mądrej Babci

Składniki:

  • ok. 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 500 g grzybów leśnych (najlepiej borowików, ale mogą być inne),
  • średnia cebula,
  • masło klarowane do smażenia,
  • mąka do obtoczenia mięsa,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa,
  • natka pietruszki,
  • czosnek,
  • opcjonalnie: świeże zioła (rozmaryn, tymianek, lubczyk, szałwia).

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić na 30 minut. Grzyby pokroić w duże kawałki. Mięso oprószyć mąką i podsmażyć do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka lub brytfanki.

Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, podsmażyć przez chwilę. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać szklankę wody lub bulionu, doprowadzić do wrzenia i wlać do mięsa.

Na suchą patelnię wrzucić pokrojone grzyby, smażyć przez chwilę, obracając przez poruszanie patelnią. Gdy zaczną pachnieć, dodać masło klarowane i smażyć przez chwilę. Nie mieszać łyżką! Przysmażone grzyby przełożyć do mięsa.

Na patelnię wlać szklankę wody lub bulionu. Doprowadzić do wrzenia i wlać do mięsa z cebulą. Wrzucić ziele, liść laurowy, majeranek, wetrzeć trochę gałki oraz opcjonalnie pęk świeżych ziół. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Podawać posypane natką pietruszki np. z ziemniakami, pęczakiem, kaszą gryczaną lub tylko z pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA